Gurispelet er avlyst

AVLYST: Gurispelet er avlyst. Bildet er hentet fra forestillingen i 2019.

AVLYST: Gurispelet er avlyst. Bildet er hentet fra forestillingen i 2019. Foto:

Som følge av situasjonen rundt covid 19, retningslinjene for smittevern og sterk begrensning av samling av mennesker på en plass, avlyses Fru Guri av Edøy 2020. Men det er digitale muligheter.

DEL

Forbudene og restriksjonene som er kommet fra sentralt hold, sammen med uroen som er i befolkningen, fører til at Fru Guri av Edøy 2020 må avlyses. Beslutningen om å avlyse årets spel, ble endelig vedtatt av Smøla formannskap tirsdag.

Dette opplyser Smøla kommune i en pressemelding.

Av smittevernhensyn anbefalte også kommuneoverlege og smittevernansvarlig Håvard Bjørkly Smøla kommune å avlyse spelet.

Produksjonskomiteen har i sine møter drøftet ulike scenarioer i lang tid, og har så lenge som mulig holdt fast på ønsket om å gjennomføre spelet.

Les mer her: Guri på vent – jobber med alternativ

– Nå ser vi at dette dessverre ikke vil la seg gjøre. Fru Guri av Edøy er en stor oppsetning, og bare i skuespiller- og produksjonsstaben, er det godt og vel 120 mennesker. Med de forbud og restriksjoner som foreligger, vil en gjennomføring av spelet ikke være mulig. I tillegg må vi også ta i betraktning en usikkerhet rundt hvorvidt folk faktisk vil ønske å delta på større arrangement så tidlig på sommeren, sier produksjonsleder Laila Skaret i pressemeldingen.

Store konsekvenser

Produksjonskomiteen sier at konsekvensene ved avlysing av spelet er mange og store.

– Den sørgeligste er likevel at vi blir et fattigere samfunn, sier Laila Skaret.

– Den unike og varme historien vi ønsker å fortelle, kommer ikke ut til folk. Vi har ikke Fru Guri av Edøy å gi til publikum. Forestillingen involverer et helt lokalsamfunn og spiller en viktig rolle i vårt sosiale liv. Dette får vi dessverre ikke i år.

Fru Guri av Edøy produserer for cirka 2,2 millioner kroner. Denne potten er satt sammen av billettinntekter, sponsormidler og offentlige tilskudd. Dette er midler som i stor grad omsettes i lokalsamfunnet på Smøla.

– Alt spelet tilfører gjennom kjøp av varer og tjenester, vil være tap for bedrifter både innen tjenester, handel, transport, overnatting og servering, sier Skaret.

Digital Guri

Men det vil bli muligheter til å se fruen på facebooksiden Smølapuls.

– Dette er en digital formidlingsmåte som vi nå vil prøve å bruke for å holde liv i Fru Guri av Edøy når vi ikke får vist henne fram live på scenen. Det vil bli lagt opp et godt og innholdsrikt sendeskjema der både historien og framtiden til Fru Guri vil bli produsert som sendinger inn i Smølapuls. De som følger sendingene vil få treffe både kjente og nye Guri- ansikter framover, lover Smølas kulturleder.

Fru Guri av Edøy har alltid hatt en god blanding av statister og profesjonelle skuespiller. For 2020 er det gjort avtaler både med gamle og nye aktører om deltakelse i spelet.

– Vi har spennende navn på blokka, og vi har selvsagt kommunikasjon med skuespillerne også i den prosessen vi er i nå, sier Laila Skaret.

Hun legger til at målet er å sette sammen ensemblet for 2021 med aktørene som det er gjort avtaler med for i år.

– Vi skal ta igjen i 2021.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken