Gudstro på en ny måte?

Den norske kirke må aldri glemme menneskene den er satt til å tjene som ønsker å benytte seg av seremoniene.

Den norske kirke må aldri glemme menneskene den er satt til å tjene som ønsker å benytte seg av seremoniene. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. Gudstroen som er knyttet til kirken er for nedadgående.
På 35 år har andelen av de som tror på Gud falt fra 53 % til 30. På mange måter har nordmenn fått en tro uten tilhørighet, for den leves ikke ut i noe fellesskap! Men troen finnes kanskje på en ny måte som et mer språkløst gudshåp?

Folkekirken må som NRK møte mennesker på flere kanaler. I en tid hvor mennesker er underveis og søker identitet og tro, er det viktig at kirken kan hjelpe mennesker til å finne svar på de spørsmål de stiller. En viktig kanal for kirken er ritualene. De er slitesterke. Og kirken kan med hell utarbeide nye liturgier for spesielle anledninger. Nylig lanserte en dansk prest et
rituale for par som skal skilles, som er et godt eksempel på at kirken ønsker å være til stede og nær mennesker.

For det er viktig med markeringer ved livets overganger, ikke bare i glede og lykke, men også i sorg og savn. I denne sammenheng spiller ritualene en stor rolle. De er der for brukernes skyld. Men mange av dem er vel virkelighetsfjerne og taler ikke til det moderne mennesket.

For kirken må kunne velsigne alle dem som ønsker det. For når du velsigner et menneske aksepterer du det samtidig. Hvis du derimot nekter å velsigne det, ligger ikke fordømmelsen langt unna! Det har mange opplevd i en kirke de har opplevd som fordømmende!

Den norske kirke må aldri glemme menneskene den er satt til å tjene som ønsker å benytte seg av seremoniene. Brukerne må i langt større grad være med og utforme de ulike liturgiene og bør også delta i selve handlingen med, skriftlesning, sang og bønn. Og skal ritualene bli virkelighetsnære og treffe mennesker i deres liv, må fornyelsen komme nedenfra,

En levende folkekirke kan aldri nekte mennesker forbønn og Guds velsignelse gjennom ulike typer virkelighetsnære liturgier. For kirken må være nær sine medlemmer og yte service! For det er nesten 70 % som av ulike grunner fremdeles er medlemmer! Kanskje er en av grunnene at de innerst inne ønsker en himmel over sine liv?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken