Gå til sidens hovedinnhold

Grunn til optimisme?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Folk flest er optimistiske når det gjelder fremtiden. De mener at mer og mer avansert teknologi og mer og mer kunnskap innen viktige forskningsområder vil bidra til at jordkloden vår vil bli bra for alle å leve på.

Mange av oss som er eldre, og som har hatt nærkontakt med ulike mennesker gjennom et langt liv, er ikke enige i den optimismen som råder. Vi spør gjerne oss selv om hvordan vi skal bekjempe all terrorismen og alle selvmordsbølgene vi opplever i dag. I dag virker det som terrorisme og selvmord er blitt trender som bare øker og øker. Kan det her være en sammenheng? Noen vil mene at det er psykiatrien og skolen som svikter. De mener bl.a. at psykiatrien har manglende kunnskap om behandlingstrengende unge menneskers virkelige bakgrunn. Det er viktig å vite om hønen kommer før egget eller omvendt.

Når jeg får høre at unormal adferd blant intelligent ungdom som oftest er rusrelatert, blir jeg ofte litt irritert. I dag opplever vi at unormal atferd bare øker og øker. Denne atferden blir i stor grad stigmatisert. Vi hører ofte at han og han er en voldelig type, eller at den og den er pedofil, nymfoman, kleptoman, pyroman, homo, lesbisk, pervers, overgriper, barnemishandler o.s.v. Opp gjennom årene har jeg møtt mennesker i alle disse kategoriene. Jeg har også møtt mennesker som har vært sammensatt av mange av disse kategoriene. For meg er det forståelig at flere av disse er blitt avhengige av rus. Rus for dem er en flukt fra sitt eget jeg. Når psykiatrien kaller deres unormale atferd for rusrelatert, blir jeg ikke bare irritert. Jeg blir sint.

Mye av rusproblematikken og kriminaliteten kan kanskje løses politisk. Men hvordan kan vi løse problematikken i forbindelse med all unormal atferd som florerer i samfunnet? Det kan ikke løses ved å kartlegge oppveksten til de lidende. Eneste måten er kanskje å gi dagens ungdom en skikkelig opplæring i hvor stor innvirkning deres egen atferd kan ha på deres fremtidige barn.

Kommentarer til denne saken