I dag har Kristiansund bursdag. 278 år har gått siden Kong Christian VI, som var konge i Danmark og Norge, ga Lillefosen status som kjøpstad.

Kong Christian VI besøkte Lillefosen i 1733 og bestemte altså i 1742 at det skulle bli en kjøpstad som skulle bære kongens eget navn: Christiansund. Datoen var 29. juni.

Det ble ikke lagt opp til noen offisiell markering i dag, fra kommunens side. Den siste store markeringen var 275-årsjubileet i 2017. Følgende sto å lese i Tidens Krav:

Like før klokken 12 smalt det fra Bautaen. Ni salutter, og måkene klapret og skrek til værs mens røyken fra kanonene veltet sidelengs. Båtene i havna tutet. Flaggene vaiet. Et par unger brøt ut i spontan bursdagssang og operasjef Line Lønning Andresen utbrøt:

-Å, jeg som er så lettrørt. Jeg kommer sikkert til å begynne å grine.

Les hvordan dagen ble feiret her:

Mange husker også feiringen av 250-årsjubileet i 1992.

29. juni, selve bursdagen for 250-årsjubilanten, vil for alltid ble stående som en merkedag i Kristiansunds historie. Kong Harald og dronning Sonja kom for å kaste ekstra glans over begivenheten. Kongebesøket startet med lunsj for 220 gjester i det nye driftssenteret til Norske Shell på Råket.

Se bildene her:

Bildeserie

Kongebesøket i 1992

Det var året da kong Harald kom på besøk ikke mindre enn tre ganger – etter orkanen i januar, sammen med dronning Sonja ved byjubileet 29. juni og sammen med dronning Sonja, dronning Margrethe og prins Henrik av Danmark på offisielt statsbesøk 14. oktober. Det var det året da statsminister Gro kom for å foreta den offisielle åpningen av Krifast, og det året da Shell inntok driftssenteret for Draugen – det første oljefeltet som ble utbygd nord for Stad. 1992 var også året da Stortinget vedtok å ilandføre gassen fra Heidrun-feltet til Tjeldbergodden.

Les mer her:

Les også

1992: Et vendepunkt for Kristiansund

Neste «runddag» blir når byen fyller 300 år – i 2042.