Gå til sidens hovedinnhold

Gir ut nye singler tross sekssifret beløp i tap

Artikkelen er over 1 år gammel

– Vi har valgt å trosse koronakrisen og tære på egenkapitalen. Vi fortsetter å gi ut nye plater, sier låtskriver og artist Stig Nilsson.

Kristiansunderen driver plateselskapet Fabeltjenester AS sammen med kona Jorunn Westeraas iFredrikstad. På tross av oppdrag som falt til null og tap av mer enn 100.000 i inntekter, kommer nye utgivelser som perler på snor.

Ekteparet regner med å holde hodet over vannet, på tross av at de begge faller utenfor alle støtteordninger som mange kunstnere og artister får gjennom statlige støttepakker.

Store musikal-tap

– Hva har dere tapt mest på?

– At både «Lady Arbuthnott» og en musikal som skulle hatt urpremiere her nede i Fredrikstad påførte vårt selskap store royalty-tap, og som ville sikret god drift for plateselskapet vårt gjennom hele neste år. Det dreier seg om mer enn 100.000 kroner, men vi er heldige som har stelt oss bra, og har egenkapital å tære på, sier Stig Nilsson.

Les også

Stig er stadig en produktiv propell

Nye singler selger

Han er nå klar med den ny singelen «Når den du ælske dør». Hans kone Jorunn Westeraas har nettopp sluppet singelen «Nothing», og hennes forrige singel «Snowflakes» er streamet nærmere 30.000 ganger i mer enn 50 land verden over.

– KBK-sangen «Floa som flør i mitt hjerte», som Jorunn og jeg skrev sammen i 2013, har i forskjellige audio- og videoversjoner blitt streamet 63.000 ganger på Spotify og YouTube, og med Tono-inntekter fra 400 sanger vi til sammen har skrevet, 150 av dem er utgitt av oss selv eller andre artister, drypper det inn nok kroner til at det så vidt går an å holde på, sier Nilsson.

– Men lønn kan vi ikke ta ut da. Jeg bruker alderspensjonen til å kjøpe mat med, sier 67-åringen.

Kolleger sliter

– Det er en forferdelig situasjon å være artist akkurat nå. Særlig for konsertmusikere, tekniske staber og apparater rundt forestillinger og konserter, sier han.

– Vi har musikervenner som ikke har penger til mat. Så vi føler oss veldig heldige som er i en slik situasjon som vi er i, at vi kan fortsette med det vi elsker; å skrive sanger, spille dem inn og gi dem ut, sier kristiansunderen, som er en svært merittert artist.

Han har fått både Prøysenprisen, Fylkeskulturprisen for Møre og Romsdal, Nordeas kulturpris og NOPA-prisen «Årets verk». I tillegg har artister som Sissel Kyrkjebø, Jørn Hoel, Frode Alnæs, Lynni Treekrem, Hanne Krogh, Anita Skorgan og en lang rekke andre artister spilt inn sanger han har skrevet.

Faller utenfor

– Hvorfor faller dere utenfor alle støtteordninger?

– Fordi vi driver et AS som har eget hjemmestudio, og fordi selskapet dermed verken har utgifter til husleie eller driftsutgifter som koster noe særlig. Vi er gjeldfrie, og har betalt alt utstyret vi trenger for å spille inn sangene våre. Vi strever selvsagt vi også, for det koster å leie musikere og ha en produsent som mastrer sangene våre før utgivelsene, men vi har så vondt av alle våre artistkolleger som har ekstremt tøffe tider nå, at vi passer på å ikke klage. Vi er svært takknemlige for den situasjonen vi er i, sier Stig Nilsson.

– I løpet av dette åre kommer vi til å gi ut minst seks-sju sanger til. Så får vi se hvordan det ser ut på nyåret, sier han.

Les også

Daniel Westad tok en storeslem på Gullmåsen

Kommentarer til denne saken