«Den siste flamingo» handler nemlig om det som også har vært svært aktuelt på våre trakter i det siste menneskenes påvirkning på naturen. Og da særlig plastforurensing.

Så sent som mandag denne uka, ble plastkrabben ved Atlanterhavsveien avduket, etter at elever fra Averøy hadde plukket mer enn en halvt tonn søppel i strandsonen. På lørdag lanseres så barneboka der Gro Harlem Brundtland, selv miljøvernminister i Norge i fem år på 70-tallet, har skrevet forordet.

Gleder seg over krabbeprosjektet

Hanssen har fått med seg krabbeprosjektet på Nordmøre, og synes det er gledelig med den type fokus på miljøet.

– Den blir et symbol på det vi alle trenger å bli minnet om. Det er så mye plast der ute at det er «helt ko-ko», fastslår hun.

– Om vi ikke begynner å ta det på alvor, vil havene snart inneholde mer plast enn fisk ...!

Selv er hun mest bekymret for det som omtales som mikroplasten, som mange levende vesener får i seg.

– Vi vet ennå ikke fullt ut hva som kan skje i kretsløpet. Men vi vet den ikke forsvinner!

Engasjert

Fem bøker har passert mellom boka om kristiansunderen som ble ordfører i Lørenskog, og barneboka som er hennes første i den kategorien.

Andre bøker har handlet om «flow», pust og løping, for å nevne noen.

– Du vet, jeg liker å gjøre ulike ting, men skriver alltid om ting som engasjerer meg, forteller Nina Hanssen, som i en årrekke har vært ansatt som journalist i LO Media. Hun er også i dag leder av Arbeiderbevegelsens Presseforbund (APF). Engasjementet er med andre ord stort og vidtrekkende.

Men akkurat nå er det altså miljøet det gjelder.

– For mange av oss var hvalen, som strandet utenfor Sotra med magen full av plast, en vekker for hva som er i ferd med å skje med havet vårt, skriver hun i en pressemelding.

For henne personlig er imidlertid et par besøk ved Nakuruinnsjøen i Kenya vel så viktige. Første besøk skjedde da barna var små, og det var millionvis med flamingoer å se. På et nytt besøk for få år siden, så hun en enslig fugl ved elvebredden. Det satte tankene i gang.

Byr på gode råd

Søppelet fløt, og det samme gjorde det også da hun besøkte Lofoten senere samme år.

At det er et globalt problem er det ikke tvil om, og slik gikk det til at bokas hovedperson ble nettopp 11-årige June fra Lofoten. Det kunne like godt vært «Siri fra Averøy» eller «Emilie fra Hommelvik» som ble ledet til Afrika på denne måten.

Barns engasjement er også universelt.

Boka inneholder for øvrig en rekke råd som kan bidra til å minke plastforbruket, som gjennom altfor mange år har gått i en tilsynelatende endeløs og ødeleggende spiral.

Blant rådene er disse:

– Si nei til plast. Velg en annen produsent innpakket i metall, glass eller papir. For eksempel såpe, ta et såpestykke i papirinnpakning.

– Må du virkelig ha det som er pakket inn i plast?

Hjemmelaget tannpasta

Og visste du forresten at du kan lage din egen tannpasta – uten den medfølgende plasttuben.

– Her skal du få oppskriften, sier Nina Hanssen.

170 gram / 8 ss kokosolje (kokosolje inneholder laurinsyre som antas å ha antibakterielle egenskaper)

3 ss natriumbikarbonat (natron har en blekende effekt)

20 dråper eterisk peppermynteolje, ev. eterisk appelsinolje, eterisk sitronolje eller eterisk kanelolje (valgfri)

Det er bare å gå i gang.

Lanserer rockelåt

Samtidig med lanseringen av boka, som er illustrert av Håkon Lystad, kommer også ei tilhørende rockelåt med tittelen «Flamingo Lingo», med Tromsø-bandet Våkenatt. De tente også på prosjektet, som i disse dager også har fått oppmerksomhet i NRK.

Selv håper Nina Hanssen at prosjektet bidrar til at både unge og de litt eldre i større grad tenker gjennom de valg de gjør.

I naturens interesse.