Gå til sidens hovedinnhold

Gi elevene rett til en utdannet lærer

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Om du blir syk har du rett til å få behandling fra en høyt utdannet lege ved et offentlig sykehus. Får du problemer med tennene dine tilbys du ikke hjelp fra en tannlege uten godkjent utdanning. Til og med bilen din må godkjennes av en autorisert fagperson for å kunne kjøre lovlig på norske veier. Men barna våre har ikke sterke nok rettigheter når det gjelder å bli møtt av kvalifiserte lærere i skole og barnehage.

I Norge blir tusenvis av elever møtt av «lærere» som mangler godkjent utdanning. Dette kan skje fordi elevenes rettigheter ikke er sikret på dette området. Dette gjelder både i barnehage, i grunnskole og videregående opplæring. At et av verdens rikeste land ikke klarer å gi alle barn og unge en lærerutdannet lærer, bør være et alvorlig tankekors for politikerne. Det sies ofte at politikk er kunsten å gjøre vanskelige prioriteringer, men akkurat dette valget burde være svært enkelt: Å rekruttere godt kvalifiserte lærere til utdanningssektoren er ikke en umulig oppgave hvis man virkelig vil.

Dette må bli en rettighet som barna og elevene har, å bli møtt av kvalifiserte lærere i alle timer hver dag. År etter år ser vi at kommuner ikke greier å få på plass kvalifiserte lærere. Ukvalifiserte har ansvar for mer en 1,7 millioner undervisningstimer i grunnskolen hvert eneste år, ifølge GSI (Grunnskolens Informasjonssystem). Resultatet er selvsagt at opplæringstilbudet til barn og unge får et dårligere innhold. En lærer kan sitt fag, kan pedagogikk, kan metodikk, og kan dermed variere og tilpasse undervisningen.

Som en følge av for dårlig undervisning må mange tusen elever ha spesialundervisning for å få en opplæring som er tilpasset dem. Dette koster enorme summer. Ekspertgruppen anslår hele ti milliarder kroner ekstra som følge av for dårlig utbytte av den ordinære undervisningen.

Gir vi elevene en rett til en kvalifisert lærer, må barnehageeier og skoleeier anstrenge seg langt mer for å rekruttere og beholde kvalifiserte lærere i skole og barnehage. Politikere må prioritere barnehage og skole langt høyere enn de gjør i dag. Det skylder vi de unge, som er vår alles framtid til å løse morgendagens utfordringer.

Kommentarer til denne saken