Gå til sidens hovedinnhold

Geriljapenger til Barselopprøret

Bunadsgeriljaen har støttet Barselopprøret med 10.000 kroner. – Se på det som en startkapital, sier Anja Solvik i Bunadsgeriljaen.

Mens Bunadsgeriljaen så dagens lys i Kristiansund da Helse Møre og Romsdal i 2019 foreslo å legge ned fødeavdelingen i Kristiansund, startet Barselopprører i Oslo i februar i år.

– Mens vi har hatt fokus på føde, er deres krav knyttet til barselomsorgen. Vi står sammen bak kravet om å beholde dagens fødeavdelinger og å øke bemanningen, sier Solvik.

Tirsdag hadde de en felles markering foran Stortinget.

– Vi traff stortingsrepresentanter fra Ap, Rødt, SV og MDG. De ble konfrontert med en mer utfyllende kravliste fra Barselopprøret, sier Solvik.

Les også

Bunadsgerilja-Anja fulgte fødedebatten: – Vår eneste sjanse er ny helseminister og regjeringsskifte

– Fantastisk

Barselopprøret har sin egen hjemmeside. Der oppsummeres kravene slik: «Nok penger. Nok folk. Nok plass».

De krever at man utreder en ny finansieringsmodell som sikrer kvalitet i barselomsorgen og at det skal øremerkes midler til barsel. Innføring av bemanningsnorm og egne lokaler til barsel ved alle sykehus der det er kapasitet til at kvinnen og partner kan være på sykehuset så lenge det er behov for det, er andre sentrale krav.

– Det er fantastisk at kvinner som selv nylig har født, organiserer seg når de ser hvor dårlig barselomsorgen er ved større sykehus, sier Solvik som sier det har vært interessante samtaler med representanter for Barselopprøret.

– Å føde i distriktene er noe helt annen enn i de store byene. I distriktene handler det om en trygg reisevei og å komme fram i tide, sier Solvik. som ser fram til et videre samarbeid med Barselopprøret.

Les også

– Har ikke gjort jobben sin

Kommentarer til denne saken