(Nettavisen): Mandag ble det klart at Rosenborg ikke kommer til å stå æresvakt under søndagens kamp mot Molde. Det har skapt flust av reaksjoner fra ulike hold.

Fotballekspert i Eurosport, Christian Gauseth, forstår svært lite av Rosenborgs avgjørelse. Den tidligere fotballspilleren omtaler det hele som smålig.

– Den pressemeldingen de sendte ut, den vrir jeg meg i stolen av å se. Den er et tegn på hvor langt unna folkelighet Rosenborg er nå. Jeg er ekstremt skuffet over hvor liten og smålig klubben fremstår i den saken her, sier Gauseth til Nettavisen.

– Langt unna folkelighet

Han forklarer at han vokste opp med et RBK som satte nye standarder og leverte rå sportslige prestasjoner. Klubben satte også standarder for hvordan man oppfører seg og for folkelighet, mener han. Derfor er eksperten overrasket over klubbens holdning til å stå æresvakt for Molde etter seriegullet.

– Det er ikke Rosenborg verdig, mener han.

Det var altså mandag at RBK sendte ut pressemelding om at de ikke kom til å klappe inn MFK på Aker stadion søndag.

– Det er en barnslig reaksjon. Æresvakt er et tegn på klasse. Molde har vært suverent bedre enn Rosenborg og alle andre lag i Norge den sesongen her. At de da velger å gå den smålige veien skuffer meg. Man skulle tro at ord som raushet var en del av RBK, men det virker det dessverre ikke å være.

Håper Rekdal ordner opp

Reaksjonene har vært mange det siste døgnet, etter at RBK gikk ut med pressemeldingen. Gauseth mener fremdeles at det ikke er for sent for trønderne å gjøre det han mener er det rette.

– Jeg hadde tatt en ny rundt på dette. Det er et stort pluss å kunne erkjenne at man har tatt feil, og si at man var for raske på avtrekkeren. Folk har ikke noe problem med å akseptere det.

Han legger til:

– Jeg håper Kjetil Rekdal viser seg som den lederen han kan være og snur dette.

RBK-treneren uttalte seg om saken til TV2 etter at pressemeldingen ble offentliggjort mandag.

– Nei, klubben har tatt en avgjørelse. Det respekteres og saken er ute av verden.

– Har vurdert saken

Tirsdag ettermiddag sier konstituert daglig leder Tore Bjørseth Berdal at det ikke er aktuelt å snu i saken.

– Vi har tatt en beslutning om at vi ikke kommet til å stå æresvakt i Molde og forholder oss til det. Vi har vurdert saken, sier han på telefon til Nettavisen.

På spørsmål om hva han tenker om reaksjonene som har kommet, svarer han følgende:

– Vi ser at det har kommet både positive og negative reaksjoner. Det er artig å se at fotball engasjerer. Vi har hele tiden sagt at vi ønsker å gratulere Molde og er dypt imponert over det de har fått til. De har spilt fantastisk.

– Rart at det ble en så stor sak

En som ikke syntes det er noen selvfølgelighet at RBK-spillerne skal stå æresvakt, er tidligere trener og spiller Arild Stavrum. Til tross for at han har flere år i Molde FK, syntes han ikke at det er åpenbart at Rosenborg skal klappe inn rivalene før søndagens kamp.

– Det har ikke vært tradisjoner for dette i Norge. Jeg visste knapt at det hadde skjedd før, så jeg syntes det er rart at det ble en så stor sak. Det har aldri vært en selvfølge i Eliteserien, sier Stavrum til Nettavisen.

I pressemeldingen mandag, skrev RBK blant annet:

«Æresvakt er ment som en handling av respekt for den nybakte seriemesteren. Vi opplever at Molde er mer opptatt av å påføre Rosenborg ydmykelse, enn å få fortjent respekt.»

Stavrum mener potensiell irritasjon mellom de to rivalene best kan gjøres opp ute på matta.

– Hvis RBK vil markere seg overfor Molde, er det beste de kan gjøre å slå de på banen. Er de irritert, så er det slik de kan hevne seg.

Han mener likevel at de nybakte seriemesterne ikke lar seg påvirke nevneverdig.

– Det virker ikke som om Molde blir så veldig berørt av det.

Les også: Skjerp dere, Rosenborg!

Northug stod «æresvakt» for seg selv

Etter at Rosenborg meddelte at de ikke kom til å stå æresvakt før kampen søndag, har flere kastet seg på i debatten rundt hvorvidt trønderklubben har tatt rett avgjørelse.

RBK-supporter og tidligere langrennsløper Petter Northug, har kommet med et humoristisk syn på saken. I et verdenscuprenn i 2010 var han nemlig så overlegen, at han måtte stå «æresvakt» for seg selv ved målgang.

Reaksjonene hagler på Twitter

Det er imidlertid ikke bare Petter Northug som har slengt seg på i Æresvakt-diskusjonen. På Twitter er det ulike meninger rundt hvorvidt Rosenborg har tatt det riktige valget.

Kampen mellom RBK og Molde spilles først på søndag. Oppgjøret finner sted på Aker Stadion klokken 19:00.