Trykket i Nord Stream 2-rørledningen fra Russland falt natt til mandag fra 105 til 7 bar, noe som viser seg å skyldes en lekkasje. Tirsdag ble det oppdaget lekkasje også på den eldre Nord Stream 1-rørledningen fra Russland.

Petroleumstilsynet har bedt Equinor om å utvise ekstra årvåkenhet etter at det kan ha blitt observert droner ved norske installasjoner. Det skriver NTB.

En «svær» drone skal ha blitt sett i nærheten av Kristin-feltet og noen dager senere dukket det opp en ny drone som skal ha vært under 50 meter fra Heidrun-plattformen. Begge ligger i havet utenfor Kristiansund.

– Vi følger situasjonen nøye og er i dialog med norske myndigheter, sier Eskil Eriksen, som er selskapets pressetalsmann for norsk sokkel til NTB.

Den første eksplosjonen ble registrert klokka 1.03 natt til mandag, og den andre ble registrert klokka 19.04 på mandagskvelden. En av eksplosjonene hadde en styrke på 2,3, ifølge det svenske seismologiske instituttet SNSN. Eksplosjonene ble ifølge NTB også registrert i Norge.

Les mer: Dette vet vi om gassrørlekkasjene

Kan ikke kommentere sikkerhetstiltak på Tjeldbergodden

I Midt-Norge er det Tjeldbergodden metanolfabrikk i Aure og Nyhamna gassbehandlingsanlegg i Aukra som er tilknyttet felt og rørledninger på norsk sokkel.

På spørsmål om det blir gjort noen sikkerhetstiltak fra Equinors side er talsperson Eskil Eriksen sparsom med opplysningene foreløpig.

– Vi følger situasjonen nøye og er i dialog med norske myndigheter. Av hensyn til sikkerheten ønsker vi ikke å kommentere på sikkerhetsvurderinger og tiltak som vi gjør, skriver Eriksen i en tekstmelding til Adresseavisen (+).

Mistenker sabotasje

Både norske, danske og svenske målestasjoner registrerte kraftige eksplosjoner i samme områder som gasslekkasjene i Østersjøen oppsto. Nå antydes det fra flere hold at lekkasjene skyldes sabotasje.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo skal etterforske om lekkasjene er forårsaket av sabotasje. Både Tyskland og Polen mistenker at gasslekkasjene skyldes sabotasje.

– Vi vet ikke nøyaktig hva som har skjedd i dag, men vi ser tydelig at det er en sabotasjehandling, har Polens statsminister Mateusz Morawiecki slått fast ifølge NTB.

Også Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, uttalte på en pressekonferanse tirsdag kveld at gasslekkasjene er en villet handlig og ikke et uhell.

Norsk gassforsyning sannsynlig sabotasjemål

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier at beredskapen på norsk sokkel blir skjerpet etter den store gasslekkasjen i Østersjøen.

– Det har i dag vært tett kontakt mellom regjeringen, politiet, Forsvaret og operatørene på norsk sokkel. På bakgrunn av dette har regjeringen besluttet å iverksette tiltak for å skjerpe beredskapen knyttet til infrastruktur, landanlegg og installasjoner på norsk sokkel. Noe av bakgrunnen er rapporter om økt droneaktivitet, sier Aasland i en e-post til NTB tirsdag kveld.

Han uttalte tidligere samme dag at det ikke foreligger noen indikasjoner på at det kan komme angrep mot norsk sokkel.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener norsk gassforsyning trolig er det største og mest strategisk viktige sabotasjemålet i Europa nå. Det skriver NTB tirsdag kveld.

– Vi har en storkrig i Europa akkurat nå. Norsk gassforsyning er sannsynligvis det største og mest strategisk viktige sabotasjemålet i hele Europa akkurat nå, sier Karlsen til NRK.

– Det kan gjøres på mange måter, med dykkere, ubåter, ubemannede fartøy eller cyberangrep mot landinstallasjoner. Den trusselen tror jeg vi skal ta veldig alvorlig. Hvis det skulle skje, står vi overfor en svært alvorlig opptrapping av konflikten.

– Er det akutt?

– Det har vel hele debatten i dag vist veldig tydelig.