Galluper for stamvegen E39

Romsdalsaksen foretrekkes av mange, blant annet for at man unngår tunneller, mener Paul Andreas Hofseth.

Romsdalsaksen foretrekkes av mange, blant annet for at man unngår tunneller, mener Paul Andreas Hofseth. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det har vært noen galluper med spørsmål om folket foretrekker Romsdalsaksen (RA), Møreaksen (MA) eller fortsatt fergedrift over Romsdalsfjorden, samt den siste fra høsten -19 som dreide seg om undersjøisk versus oversjøisk løsning. Meg bekjent har ikke Møreaksen fått størst oppslutning i noen av målingene som er foretatt. Den mest omfattende gallupen målt i antall svar er en meningsmåling som Romsdals Budstikke arrangerte våren 2018. Formålet var en folkelig meningsmåling om behovet for utredning av Romsdalsaksen i forkant av et møte i fylkestinget.

Svaralternativene var slik:
A: «Nei, Møreaksen er vedtatt. Vi må ikke rote dette til nå»
B: «Ja, vi må ha et bedre grunnlag for en så viktig beslutning»
C: «Jeg synes det er galskap å bruke så mange penger på et vegprosjekt - skrinlegg dette - la oss fortsette med ferger»
D: «Dette vet jeg for lite om»

Meningsmålingen fikk svært god respons, omkring 4200 svar. Siste måling jeg registrerte en liten halvtime før meningsmålingen ble avsluttet, var 4172 svar som fordelte seg slik: A: 30% B: 57% C: 11% og D: 2% Svarene her er ingen fasit, og spørsmålene er formulert med et smil om munnen. Resultatet kom ikke på trykk - til manges forbauselse.

De tre største avisene i fylket har hatt undersøkelser med langt færre svar. Den siste «avis-undersøkelsen» ble holdt når diskusjonen om autonome ferger var i vinden, men før utfordringer som ladekapasitet og kostnader fikk fokus. «Fortsatt ferger» ble klar vinner, og med RA hårfint foran MA. I de andre tidligere undersøkelsene har «fortsatt ferge» fått langt mindre oppslutning enn både RA og MA. Romsdalsaksen har hatt vesentlig bedre tall enn MA i nevnte galluper.

Den sist kjente gallupen ble utført av Sentio AS, med Romsdalsaksen AS som bestiller. Sentio fikk ansvar for endelig utforming av spørsmålene, mens innspillet fra RA var ønsket om å få belyst folkets ønske om oversjøisk versus undersjøisk kryssing av Romsdalsfjorden. 1000 personer over 18 år i fylket ble spurt, og fordelingen ble slik: undersjøisk 165, oversjøisk 598 og «vet ikke» 237. Dette tilsvarer 22% for undersjøisk og 78% oversjøisk når man eliminerer «vet ikke».

Skepsisen til undersjøisk er størst i Romsdal, men det er ikke store forskjeller. Fordelt på politiske parti, er skepsisen til undersjøisk størst i MDG, Frp og Nordmørslista. I den andre enden av skalaen er H, KrF og AP, men det er dobbelt så mange som ønsker oversjøisk løsning blant velgerne i de tre nevnte partier, ifølge gallupen fra Sentio.

Eksakte svar finnes ikke, og vil neppe gjøre det om en ny og omfattende gallup blir gjennomført. Det ville imidlertid gitt en pekepinn som styrker eller svekker inntrykket av at et klart flertall foretrekker Romsdalsaksen fremfor Møreaksen, samt at hovedårsaken til det er den oversjøiske løsningen til RA.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken