Gå til sidens hovedinnhold

Ga ti nettbrett til sykehjem: – Mulighet for å se og snakke med sine, selv om de bor langt borte er en ubeskrivelig gave for mange

Artikkelen er over 1 år gammel

Fikk ti iPader til sykehjemmet – og økt internettkapasitet.

– Tusen takk for en utmerket gave som medfører bedre sosialisering og mindre ensomhet for pasienter på sykehjem, sier Milly Bente Nørsett, som er enhetsleder i Helse og mestring Liabø.

– En stor takk for gaven på ti iPader fra privat næringsliv til sykehjemmene på Liabø og Kyrksæterøra i Heim kommune, sier hun videre.

Det var firmaet Vamar AS på Vågland, ved daglig leder Peter Kristjan Vaagland som tok initiativet til gaven med iPader til de to sykehjemmene.

iPadene ble gitt med begrunnelse i at han ønsket at pasientene skulle få mulighet til sosial kontakt i disse koronatider. Samtidig kom det fram at han ønsker å gi støtte til dem som bygde dette landet og som er den generasjonen som blant annet er pasienter på sykehjem nå.

En liten markering for mottak av gaver ble utført på Halsa sykehjem på Liabø, hvor det ble servert bakkels og grøt. Mange pasienter hadde møtt opp og deltok i markeringa. Besøket hadde god avstand, etter nasjonale retningslinjer, og sto i verandadøra for å holde riktig avstand til brukerne.

Sosial kontakt

iPadene kan brukes til kontakt med slekt og venner, barnebarn og oldebarn. FaceTime, whereby, spill og lesing av aviser. Mange bruker også iPaden til album med bilder av sine kjære, eller steder de har kjennskap til eller har vært på.

Siden sykehjemmene fikk iPadene ble det også satt i verk utbedret tilgang til trådløst nett i sykehjemsbyggene.

– Opplevelsen er en helt annen når en kan se den en snakker med. En kan se på samme filmen samtidig. Det er mulig å spille for eksempel kinasjakk sammen. Det er enklere å lese aviser når skrifta kan forstørres opp. For syn og hørsel er ofte en utfordring når en blir litt oppi årene, sier Nørsett.

– At de som er pasienter og bor på sykehjem for muligheten til å ta i bruk teknologiske hjelpemidler er helt topp. Muligheten for å se og snakke med sine selv om de bor langt borte er en ubeskrivelig gave for mange. Tiden blir også mer effektiv for dem som tar kontakt da en kan unngår lang reisevei og kan opprettholde kontakten mer kontinuerlig.

Kommentarer til denne saken