Gå til sidens hovedinnhold

Frps mistillit til arbeidsfolk: – Regner med at vi får en beklagelse

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den dagen fylkeskommunens nye koordinator for et seriøst arbeidsliv avdekker sosial dumping, bør Frank Sve (Frp) komme med en offentlig beklagelse til Arbeiderpartiet og fagbevegelsen.

Frp gjør hva de kan for å unngå at fylkeskommunen trapper opp innsatsen mot sosial dumping. Dette viser at Frp ikke tar arbeidsfolks opplevelser på alvor.

Helt siden Arbeiderpartiet, ved Per Vidar Kjølmoen, fremmet forslag i fylkestinget for å øke innsatsen mot sosial dumping, har Frp og Frank Sve kjempet mot forslagene med nebb og klør.

Ikke bare har Frp systematisk stemt imot forslag for å sikre anstendige lønns- og arbeidsvilkår for de som utfører arbeid gjennom fylkeskommunens leverandører, men partiet har til og med fremmet protokolltilførsler, bedt kontrollutvalget se på saka og skrevet et eget leserbrev der de kritiserer Arbeiderpartiet for engasjementet mot sosial dumping.

Frp og Høyre mener det er helt unødvendig med en egen koordinator for et seriøst arbeidsliv, ettersom de regner med at alt er i orden hos fylkeskommunens underleverandører.

Farlig naiv

Denne strutsepolitikken fra Frp og Høyre er farlig naiv. Møre og Romsdal fylkeskommune er en av de aller største innkjøperne av varer og tjenester i hele fylket. All erfaring viser at sosial dumping vil være en realitet mange steder – selv om kontrakter og dokumentasjon er i sin skjønneste orden.

Over 530 000 mennesker i Norge arbeider i bransjer preget av sosial dumping. Mange av disse merker hver dag effektene av sosial dumping på kroppen, og i lønningsposen.

Det er naivt å tro at dette ikke skjer knyttet til fylkeskommunens innkjøp.

Forventer en beklagelse

Det er bra at et bredt flertall i fylkestinget har gått sammen med Arbeiderpartiet for å øke innsatsen mot sosial dumping med en koordinator for et seriøst arbeidsliv. Den dagen koordinatoren avdekker det første tilfellet av sosial dumping, bør Frank Sve og hele Frp sin fylkestingsgruppe offentlig beklage at de har motarbeidet dette viktige arbeidet.

Til høsten er det stortingsvalg. Da bør folk flest slutte opp om partier som faktisk er opptatt av å sikre vanlige folk anstendige lønns- og arbeidsvilkår. I år står velgerne ovenfor et verdivalg - mer sentralisering, privatisering og salg av Norge med Høyre og Frp, eller trygge arbeidsplasser, gode skoler og en verdig eldreomsorg i hele Møre og Romsdal med Arbeiderpartiet.


Kommentarer til denne saken