Jon (72) er «Årets dugnadshelt»

Torsdag kunne Bertine Aline Hestad Aae (fra venstre), Mathea Stensønes Artvåg, Kristine Gustad Kvila, Emma Røsand, Jon Gustav Smildzejs, Emma Utheim Bae, Maja Røsand, Sigurbjørn Ole Vilhjalmsson-Myrset og Alfred Olaus Bjerkelund Veiset i Hjellan familiebarnehage dra til gapahuken for å feire at Jon Dyrset var blitt «Årets Dugnadshelt 2018».

Torsdag kunne Bertine Aline Hestad Aae (fra venstre), Mathea Stensønes Artvåg, Kristine Gustad Kvila, Emma Røsand, Jon Gustav Smildzejs, Emma Utheim Bae, Maja Røsand, Sigurbjørn Ole Vilhjalmsson-Myrset og Alfred Olaus Bjerkelund Veiset i Hjellan familiebarnehage dra til gapahuken for å feire at Jon Dyrset var blitt «Årets Dugnadshelt 2018». Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

INNSENDT BIDRAG:For de fleste er dugnadsinnsats gjerne knyttet til en hobby og fritid. Men for friluftsinteresserte Jon Dyrset (72) i Bådalen på Averøy er det annerledes. For pensjonisten er dugnad blitt en livsstil.

Og nå har dugnadshelten endelig fått sin fortjente heder – og blir feiret av barnehagebarna som står hans hjerte nært.

– Jon Dyrset ønsker å dele naturopplevelsene og den fantastiske naturen på hjemstedet med andre. Og spesielt med den oppvoksende slekt, sier Vidar Skaar, administrerende direktør i Gjensidige Nordmøre og Romsdal.

Torsdag formiddag ble Jon Dyrset tildelt den høythengende utmerkelsen «Årets Dugnadshelt». Og utdelingen av 75.000 kroner som skal brukes til nye friluftslivsprosjekt skjedde selvsagt der Jon Dyrset trives aller best: På tur i skogen i Bådalen sammen med glade, nysgjerrige og lekende barn.

I åssiden ved Bådalen på Averøya kunne man for 200 år siden høre lyden av gruvearbeidernes jakt etter jernmalm. Så stilnet hammerslagene og det ble stille og bare de røde slagghaugene i dag vitner om hva som skjedde her tidligere. Men stiene i skogen i Bådalen var i ferd med å gro igjen, som så mange andre steder i Norge, og Jon Dyrset var bekymret for utviklingen. Men i stedet for å gi opp, så han muligheter og lyspunkt. Og så tok Jon Dyrset sakene i egne hender. Stier ble ryddet på kryss og tvert, og klopper ble lagt ut for å gjøre det mulig å komme seg tørrskodd på vegen mot Meeknøken – som etter hvert er blitt Averøyas store utfartssted.

Deretter startet han byggingen av en enkel og helårsåpen liten hytte oppe i fjellsida Raudhammeren i Bådalen. Slik at bygdefolket og andre hadde et mål for turen.

– Jeg torde ikke fortelle om hytta til så mange. For jeg trodde den var ulovlig bygd. Det er lettere å få tilgivelse enn tillatelse. Men nå er alt ok, smilte en rørt Jon Dyrset da han mottok prisen.

Og da hytta sto ferdig for 10 år siden gikk Jon løs på prosjekt nummer 3: Ny gapahuk med naturbasert klatrepark som skulle gjøre det enkelt for barnehagebarn å komme seg ut på tur. Og hver eneste uke, året rundt, høres barnelatter og gledesrop ifra gapahuken i Bådalen. For Jons prosjekt er det blitt et fast utfartssted for både barnehagen og mange andre.

Fortjent heder: - Jon Dyrset er en dugnadshelt av det helt spesielle slaget, sier adm.dir. Vidar Skaar i Gjensidige Nordmøre og Romsdal.

Fortjent heder: - Jon Dyrset er en dugnadshelt av det helt spesielle slaget, sier adm.dir. Vidar Skaar i Gjensidige Nordmøre og Romsdal. Foto:

For mens Jons egne barnebarn bor helt andre steder i landet, har han brukt tusenvis av timer for å gjøre livet hyggeligere for andre store og små. Og nå framstår turstiene og turmålene i Bådalen som perfekte utfartsmål hele året.

Blant mange svært gode forslag til «Årets Dugnadshelt 2018» i Nordmøre og Romsdal utmerket Jon Dyrsets innsats seg fra første stund.

– Han har i en årrekke lagt ned en enorm arbeidsmengde til glede for andre. Jon Dyrset er et dugnadsforbilde. Og i tillegg til alle timene har han brukt betydelige beløp av egne penger for å skape et friluftsområde i Bådalen. Dette kan benyttes av både bygdefolket og tilreisende, fortsetter en imponert Vidar Skaar, som torsdag formiddag delte ut hedersdiplom, blomster og prisen på 75.000 kroner til en overrasket og stolt vinner.
Årets Dugnadshelt-prisen ble delt ut av Gjensidige Nordmøre og Romsdal for femte året på rad.

Og rosende ord til årets dugnadshelt er det flere av:

– Jon har ved flere anledninger spurt barnehageledelsen om det var noe de ønsket han skulle ordne for dem. Han har også lagt forholdene til rette slik at det skulle være enkelt å kunne ta barnevogn opp til gapahuken. Videre ønsket han at det skulle være trygt for barna og ferdes der, så han har flislagt bakken i lekeområder der det var behov. Ved gapahuken har han også skaffet bålpanne, hugget opp ved og stablet – klar til bruk. Jon har vært en stor ressurs for barnehagen og mange andre, sier Merethe Sakshaug, leder for Averøy Idrettsråd.

– Jon Dyrset har ikke ønsket å stikke seg fram eller å få oppmerksomhet for innsatsen. Men heller jobbet i det stille og gledet seg stort over å se at Bådalen igjen har fått et yrende friluftsliv som er tilpasset absolutt alle, sier Vidar Skaar, og fortsetter:

– Han har et varmt hjerte for å ta vare på naturen og dyrelivet og for å tilrettelegge for det enkle friluftsliv. Derfor er Dyrset er en ekte dugnadshelt som blir takket både av et helt bygdesamfunn og av alle andre som kan bruke turområdet som han har utviklet gjennom mange år, og som vi har lyst til å sette ekstra pris på, sier Vidar Skaar.

– Uten denne gapahuken hadde vi hatt langt færre turer. Den er spesielt kjærkommen på regnværsdager hvor vi kan spise maten under tak. Vi er veldig heldige og glade for å ha en mann som Jon i vårt område, sier styrer Marit Røsberg i Hjellan familiebarnehage.

Torsdag var det både tur, kos og feiring ved gapahuken. Til glede for både store og små.

Tidligere vinnere:
2014 – Terje Dyrhaug, Eide og Omegn Fotballklubb
2015 – Jan Aage Neerland, Dahle IL
2016 – Marit Aunan Nerland, Molde Janitsjar
2017 – Mary-Ann Samuelsen Naas, Elnesvågen Håndball

Artikkeltags