Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
«Framnæs» har stor attraksjonsverdi for alle kystperlene som finnes. Den tiltrekker seg turister og derigjennom skaper aktivitet, opplevelse og inntekter. I nærområdet nevnes steder som Molde, Ålesund og Trondheim. Ja, Angvik-miljøet bør vel heller ikke glemmes. Fjernere, ikke minst i Oslo regionen - som landets største turiststed - hvor originalen i sin tid opererte. Bergen hører også naturlig med. Båten er ikke betalt med penger i en slik sammenheng.
Hva om fartøyet ble Moldes nye Hjertøya-båt som bringer glade badende ut til øyparadiset fra en ny oppgradert Sjøfront? Være smykket ved kaikanten foran Molde Rådhus som byen sårt mangler. Promotere byen, Jazzfestivalen, sportsbegivenheter og øyriket utenfor med fjellmassivene i bakgrunnen på nasjonale og internasjonale tv stasjoner? Være en flytende mobil gourmet-båt.
Bør være ettertraktet
Eller promotere Ålesund fra sjøsiden. Gå gjennom Brosundet og kjernen av jugendbyen. Ligge som en pryd i sundet sammen med «Bilfergen». Norges eldste ferge som er gateresturant sommerstid. Sammen et lite maritimt museum midt i byen.
Besøke Atlaterhavsparken og Sunnmøre Museum i Borgungavlen med hus og båter. Konkurrenten til Vågenmiljøet i KSU på fylkesplan. Vise fram Norsk Maritimt Kompetansesenter. Ålesund sin store kunnskapspark, også i landssammenheng. Sundbåten «Nordsund» var nevnt i en slik forbindelse. Men sunnmøringene bytter gjerne bort lille «Nordsund» med «Framnæs», nærings- og kvalitetsbevisste som de er. Båten lukter opplevelser og penger der som i Molde.
I Trondheim ville trafikk på Munkholmen, havnesightseeing og turer på Nidelva være naturlige oppgaver. I Osloregionen er mulighetene uendelige. Rekken av mulige lokasjoner og oppgaver nærmest endeløse.
Hører hjemme i Kristiansund
Men «Framnæs» hører hjemme på havna i KSU som en «Ada Waage»-type på Griparuta. De er blikkfang som tiltrekker seg turister i en spesiell atmosfære. Gir en reiseopplevelse i tillegg til transport. Et levende museum midt i sentrum. Hva turister angår, gode passasjertall, gode kritikker og god reklame for et produkt og en by som er annerledes.
«Framnæs» kan være viktig ifm. det nye kulturhuset. Museets plass heri er begrenset. Lite plass til håndfaste gjenstander. Mye bruk av skjermer og grafikk. For noe mer konkret, geleides folk til Piren. For en sundbåttur og spesielle guidede turer med «Framnæs» sommerstid. Med Mellomverftet og Vågen som rosinen etter promotering av byens historie. Ellers trakterer fartøyet den ordinære sundbåtruten og pynter havna med sin blotte tilstedeværelse. Kanskje akkompagnert med et par steam fløyte støt ved avgang og ankomst?
Bør danne en opinion
Det bør dannes en opinion for bevarelse av båten i KSU. Stiftelsen og Sundbåtselskapet bør snarest komme sammen og se framover før båten forsvinner.
Men egentlig har vel Myrhaug fortjent å få pensjonspengene sine tilbake og sundbåtselskapet v/styret en kilevink ved et salg. Hvem andre gir bort hele alderdomssikkerheten sin på 10 til 11 millioner for sin kjærlighet til byen?
Som en maritim by med mye sjøfolk og tung verkstedindustri, regner jeg med at styret og ledelsen i Sundbåtselskapet har maritim faglig bakgrunn som kan ta tak. Finne ut om det er båt eller manglende prosedyrer og opptrening som er problemet. Gjøre nødvendige justeringer for å komme videre med dette verdifulle fartøyet.

«Framnæs» – en gave til besvær?

Reagerer på oppsigelse av driftsavtale: – Helt hinsides

Hvor skal vi parkere? Kan sundbåten hjelpe?
