I fjor var juli den måneden med flest registrerte bilskader til forsikringsbransjen, ifølge tall fra Finans Norge. Bare i den første helgen av fellesferien skal det ha blitt meldt inn over 3.000 bilskader til en kostnad på over 58 millioner kroner.

Nå er det igjen juli og fellesferie.

– Jeg tror vi kan få veldig mange bilskader i fellesferien i år. Trafikken på veiene er høy, og det er rekordstor pågang på campingplassene der mange er fullbooket allerede, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring i en pressemelding lørdag.

Flystreik kan gi flere biler på veiene

Grunnet flystreik tror han også det vil bli ekstra mange biler på veiene framover.

– Jeg har selv vært på langtur nylig og sett hvor tett med bobiler og feriepakkede personbiler det er på veiene. Fellesferien pleier å være preg av over snittet med trafikkulykker, og x-faktoren i år er hvor mange som har fått utenlandsferien kansellert på grunn av flystreik og som nå velger bilferie her hjemme i stedet, sier Brandeggen.

Første uka i fellesferien i fjor ble det meldt inn 7.354 bilskader til en kostnad på over 147 millioner kroner. Deretter synker ulykkestallene for resten av ferie.

– Det er overraskende mange bulkeskader i juli, småkollisjoner på parkeringsplasser og kjøpesentre. Bare i juli i fjor var det nær 5.000 påkjørsler på parkert kjøretøy og over 3.000 ryggeulykker. De aller fleste skjer i forbindelse med parkering på handlesteder, sier Brandeggen i pressemeldingen.

La kvinnene ta styringa!

Ulykkesstatistikken viser at det er menn som dominerer bak rattet.

– For juli i fjor var det mer enn dobbelt så mange mannlige sjåfører som var innblandet i ulykker, som kvinner. Kan man velge, er det en opplagt fordel om kvinnene overtar rattet. De er mindre ivrig på gasspedalen, kjører som oftest mykere og er mer påpasselig med å lese trafikken riktig, sier Brandeggen.

Han oppfordrer for øvrig til å ta bilder av ulykkesstedet og skadene på bilen dersom man skulle bli innblandet i en ulykke.