Fortsatt fødeavdeling i Kristiansund?

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vedtaket om å samlokalisere sykehusene i Molde og Kristiansund er totalt sett en fornuftig løsning over tid, både økonomisk og ikke minst faglig for de ansatte.

Men hva med tryggheten for innbyggerne, i særdeleshet de som virkelig står på terskelen til livet? Tryggheten til det kjæreste vi har, barna våre. Skal den tryggheten settes til side fordi et nytt sykehus kommer? Nå har ikke jeg erfaring med fødeavdelinger I fylket. Men jeg erfarer at her i Volda hvor jeg bor og hvor vi har et sykehus så har man satt en grense mellom sykehusene i Ålesund og Volda. Ikke geografisk grense, men hvilke situasjoner som skal håndteres av Ålesund kontra Volda. Det kunne være naturlig å ta med seg de erfaringer man har gjort seg lenger syd i fylket, når man etablerer et nytt sykehus nord i fylket

Det var med skuffelse jeg fikk med meg at ikke stortingsrepresentantene klarte å instruere regjeringen til å videreføre fødeavdelingen I Kristiansund lenger enn til det nye sykehuset står ferdig.

Det er med desto større forundring man leser at helseministeren overlater til helseforetaket å følge vedtaket eller ikke?

Ja, vi har organisert helsetjenesten i Norge etter foretaksmodellen. Men det er ikke noe akseselskap, det er fortsatt staten ved Stortinget som bevilger midler til Helseforetakene.

Når Stortinget instruerer regjeringen, så kan ikke helseforetakene overprøve et slikt pålegg. Om dette er tilfelle, må det virkelig foretas en god gjennomgang av instruksene til foretakene. Ja, helseforetaket er ansvarlig for et tilfredsstillende helsetilbud, og de er også ansvarlig for arbeidsmiljø. Men når bevilgende myndigheter pålegger dem å opprettholde fødeavdelingen, så må helseforetaket finne løsninger på det.

Møre og Romsdal INP støtter befolkningen i Kristiansund i kravet om at fødeavdelingen må bestå. Ikke bare til 2024, men videre også. La fagpersoner sette opp kriterier etter modell fra Volda/Ålesund slik at fødeavdelingen i Kristiansund kan bestå og heller overføre mer kompliserte tilfeller til det nye sykehuset.

Det er ikke helseforetakets oppgave å overprøve Stortingets instrukser.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken