For den som tror at Norge er et land uten behov for mer elektrisk kraft tar feil

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I alle fall om en ønske et grønt skifte. I 2017 brukte vi fortsatt mer fossil energi enn fornybar energi. Grovt regna er vi ikke mer enn halvvegs i arbeidet med å gjøre landet fornybart i forhold til energiforbruk. Samtidig er fossil energi ofte lite effektiv, slik at vi trenger mindre elkraft enn det som er dagens fossilforbruk. Statnett mener vi trenger 70 til 90 TWh for å erstatte dagens fossilforbruk på 143 milliarder kilowattimer.

Spørsmålet blir hvordan vi skal kunne løse dette behovet. Kan vi løse noe av problemet med energisparing? Tja, det gjør vi jo delvis allerede. Norge er jo verdensledende når det salget av elbiler og bensin- og dieselsalget går ned.

Norske husstander bruker visstnok ca. 2.000 kilowattimer mindre strøm enn i 1993. Men antallet hus og hytter øker jo samtidig sterkt. I løpet av det siste tiåret har industriens energibruk sunket fra 90 til 81 TWh. Realiteten er altså at vi i dag mangler svært mye kraft. Slik sett ser det såkalte grønne skiftet ligge langt fram i tid.

Nå finnes det fortsatt vannkraft det er lønnsomt å bygge ut, vannkraft som ikke er fredet. Ifølge myndighetene utgjør dette i dag ca. 34 TWh. Samtidig arbeider naturvernorganisasjoner ganske intens for å redusere antall elver en kan bygge ut.

Realiteten er at vi ikke får bygge ut nødvendig kraftanlegg for å erstatte fossilkraften. I det siste synes deler av debatten å ha blitt dominert av vindkraftmotstandere som både støyer og synes helt uimottagelige for andres argumenter. Nå har staten dessuten gitt opp forsøket på å få til en mer planmessige og hensiktsmessig utbygging. Det som forundrer mest er at det ofte synes å være ulike grupper med et verneperspektiv lokalt eller også på landsdekkende basis som er de viktigste motstanderne.

Hva blir så resultatet? Jo, vindkraftutbyggingen blir forsinket. Elektrifiseringen av Norge, av industrien og mange andre områder, bidrag til avvikling av kullkraft i Europa, alt dette blir forsinket. Og tid er faktisk ikke det vi har nok av, verken her i landet eller i Europa.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken