Jonas Gahr Støre blir muligens statsminister, og nær sagt som vanlig, samler det en rekke advokater, konsulenter og rådgiver seg rundt han for å få en bit av kaka. Ikke noe uvanlig i det. De skal jo alle leve av et eller annet. Erfaringsmessig vil de fleste av de også snakke han etter munnen, men det gjenstår det å se.

Spørsmålet er om partiet og statsministeren tar innover seg at folk søker trygghet. Se over det ganske land! I Alta står de på barrikadene for sykehus. I Nordland er det fortsatt ikke enighet om sentralisering av sykehus. Det samme gjelder i Innlandet-fylke. I Orkdal har de delvis gjenåpnet sykehuset. Tydeligst kommer behovet fram i Oslo, hvor en vurdere å la både Aker- og Ullevål sykehus bestå i tillegg til nytt sykehus på Gaustad. Alle er steder hvor partiet Ap går tilbake. På Nordmøre er de blitt nr. 2 i 7 av 8 kommuner.

Hva mener partiet med slagordet «partiet for folk flest»? At alle skal gå i gåsegang og stemme Ap uten selv å ha gjøre seg opp en mening? Ikke lite arrogant og gjennomtenkt, spør du meg! Er det et slikt arrogant parti vi vil skal styre landet?

Blir patetisk

Eller kanskje de er med på at en region på 50.000-60.000 berørte innbyggere skal få beholde sitt sykehus. Et sykehus som er best i Norge på slagpasienter og ortopedi. Et sykehus som ligger helt i ytterkanten av hva som er akseptabel reiseavstand for fødende. Et sykehus som i utgangspunktet hadde nok jordmødre og leger. Jeg er for rasjonell til å kunne forstå det, og hele slagordet blir da patetisk.

Fra enkelte av statsministerens partikollegaer i Kristiansund får vi et gufs fra fortiden i TK. Hvem er det som er hildet til å ha en mening? De som er hjernevasket og tenker i samme baner som vedkommende? Mener vedkommende at det kun er medlem av et eller annet parti eller for den saks skyld bystyret? Et bystyre som etter min mening, innen helse og omsorg, har opptrådd uansvarlig.

Selv er jeg av den formening at har du stemt, så har du også tatt ansvar og har all rett til å si hva en vil og mer til. Til barn må en gjerne også gjenta det noen ganger før de får det med seg.

Plass til alle

Fortsatt mener jeg det er, og skal være talefrihet under ansvar i Norge. Jeg tror og mener alle skal få uttrykke seg fritt, enten det er Jan-Erik Larsen, Kristiansund, eller Nordmørslistas Stig Anders Ohrvik. Sistnevnte har etter min mening og mange med meg, skrevet en rekke objektive, gode og velfunderte innlegg med god argumentasjon og gjennomtenkte konklusjoner. – Sikkert er det at alle ikke er enige. Uansett, fortsett med ditt korstog, Stig Anders! I denne garderoben er det plass til alle.

Samarbeid er resultat av gjensidig tillit. Et valg av helseminister vil gi det første og sterkeste signalet om hvordan Ap mener samarbeid skal være. Et valg av Aps Ingvild Kjerkol, psykolog, framfor Sps Kjersti Toppe, lege og 5 barns-mor, vil være direkte å sette krokfot på Sp. Felles for SV og Sp er at de har samarbeidet med Ap før. Da har de fått føle «regjeringsslitasjen». Er det noen som tror de vil være haleheng igjen?

Lykke til, Norge!

Geir A. Sæther, kristiansunds-, nordmørs- og norgespatriot