Gå til sidens hovedinnhold

Fødselsomsorgen skal bli enda bedre

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi sørger for stadig flere jordmødre i kommunene og ser på hvordan vi skal lette arbeidspresset på de store fødeavdelingene. Mens Sp erklærer krise. I et debattinnlegg i Tidens Krav hevder Sps Kjersti Toppe at vi sentraliserer og effektiviserer bort fødetilbud i by og bygd. Det er en urimelig påstand.

Under denne regjeringen har det blitt lagt ned to fødetilbud. Under Toppes rødgrønne regjering ble det lagt ned seks. Regjeringen ønsker ingen sentralisering. Vi vil beholde dagens tilbud som består av små fødestuer, mellomstore fødeavdelinger og store kvinneklinikker. Endringer vil bare kunne skje når vi bygger nye sykehus. Når all behandling og alle fagfolk fra to gamle sykehus flytter sammen i ett nytt og moderne, må selvsagt fødeavdelingen flytte med.

Den rødgrønne regjeringen fjernet også kravet om at alle kommuner skulle ha jordmorkompetanse. Vi gjeninnførte dette kravet, og har lagt til rette for en nær dobling av jordmødre ute i kommunene. Nå ser vi resultatene. Før sommerferien meldte SSB at 99 prosent av landets kommuner nå har tilbud om jordmor til kvinner som skal føde eller har født. Denne satsingen fortsetter.

 

Les også

Vi treng fleire jordmødre i sjukehusa

 

Vi har lyttet til jordmødrene på kvinneklinikkene som forteller om økt arbeidspress. Sammen med fagforeningene deres og de regionale helseforetakene skal vi se på hvordan vi skal gjøre arbeidssituasjonen på kvinneklinikkene bedre og øke kvaliteten på fødetilbudet.

Kvinner med lang vei til fødestedet skal ha følge av jordmor. Denne følgetjenesten mangler i flere kommuner. Jeg kommer til å gi helseregionene i oppdrag å få den på plass i samarbeid med kommunene.

Norge er et av verdens aller tryggeste land å føde i. Spedbarnsdødeligheten er lavere enn noen gang. Kvinnene er mer fornøyd enn noen gang. Det betyr slett ikke at alt er perfekt. Derfor skal vi lytte til kvinner som forteller om utrygghet og jordmødre som forteller om liten tid til å gjøre den viktige jobben. Dette er erfaringer vi skal bruke til å gjøre fødselsomsorgen vår enda bedre.

Toppe tar feil på alle områder bortsett fra ett.

Hun skriver at vi ikke skaffer flere jordmødre. Det stemmer ikke.

Hun skriver at vi ikke har lyttet til jordmødrene. Det stemmer ikke.

Hun skriver at jeg ikke ser manglene i fødselsomsorgen. Det stemmer ikke.

Hun skriver at det er trygt å føde i Norge. Det stemmer.

Kommentarer til denne saken