Gå til sidens hovedinnhold

Fødestengingen: Fire krav fra formannskapet i Kristiansund

Formannskapet i Kristiansund mener at det som helseforetaket sier er en midlertidig stenging av fødeavdelingen i Kristiansund, er en permanent løsning.

Dette kommer fram i en uttalelse som et samlet formannskap i Kristiansund torsdag formiddag har sendt ut.

– Foretaket har selv skapt stor usikkerhet rundt tilbud og arbeidsplasser ved Kristiansund sykehus. Driften blir opprettholdt fra år til år uten noen langsiktig plan, heter det – blant annet – i uttalelsen.

Formannskapet kommer også med fire krav, blant annet at helseminister Bent Høie gir tydelige styringssignaler om «sørge for»-ansvaret til helseforetaket om helsefaglig og forsvarlig drift av fødeavdeling ved Kristiansund sykehus.

Her er hele uttalelsen, som er underskrevet av ordfører Kjell Neergaard (Ap), Berit Tønnesen (Ap), Bjarne Storfold Elde (Ap), Lille Andersen (Ap), Henrik Stensønes (Sp), Berit M. Frey (Sp), Stig Anders Ohrvik (Nordmørslista), Linda D. Høvik (Nordmørslista), Stein Kristiansen (Rødt), Ralph Herter (MDG) og Torbjørn Sagen (H):

Les også

– Helseministeren må sørge for at de får tak i fagfolk

Dette sier formannskapet:

Uttale fra Kristiansund kommune om fødeavdeling ved Kristiansund sykehus.

Kristiansund kommune kan ikke akseptere administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal Øyvind Bakkes varsel om å midlertidig stenge ned fødeavdelingen ved Kristiansund sykehus fra 8. februar 2021. Kristiansund kommune oppfatter dette som en permanent løsning, og et direkte brudd på Stortingsvedtaket fra 12. mai 2020. Vedtaket slo fast at fødeavdelingen ved sykehuset i Kristiansund skal bestå til et eventuelt fellessykehus for Nordmøre og Romsdal står ferdig en gang i framtiden.

Foretaket har selv skapt stor usikkerhet rundt tilbud og arbeidsplasser ved Kristiansund sykehus. Driften blir opprettholdt fra år til år uten noen langsiktig plan. Det er innlysende at ansatte da ikke lengre klarer å stå i en slik usikker arbeidshverdag, og finner seg en annen jobb. Når Helseforetaket argumenter om rekrutteringsproblemer og uforsvarlig drift, så er dette en situasjon de i aller høyeste grad selv er ansvarlige for.

Det kreves derfor følgende:

* Stortingets vedtak må følges opp på alle nivå både i departement og i forvaltningen inntil et nytt vedtak fattes.

* Helseminister Bent Høie må gi tydelige styringssignaler om «sørge for»-ansvaret til helseforetaket om helsefaglig og forsvarlig drift av fødeavdeling ved Kristiansund sykehus.

* Helseforetaket må snarest legge en plan for rekruttering av faglig helsepersonell for å kunne gi et faglig forsvarlig tilbud til fødende på Nordmøre. I mellomtiden må adm.dir. sørge for å utnytte det helsepersonell som er tilgjengelig i helse Nordmøre og Romsdal slik at fødeavdelingen holdes åpen

* I samarbeidsavtalen mellom Helseforetak og kommuner skal drøftingsretten mellom partene respekteres slik at denne oppfattes reell. Dette innebærer at partene har en mulighet til å finne løsninger- i fellesskap og før beslutninger tas

Omdømmetap og tillitssvikt til helseforetaket blant befolkningen på Nordmøre har ytterligere forsterket seg – dette kan ikke fortsette.

Les også

Vil sette Hjelset på pause: – Dette er ikke omkamp, men game over

Les også

Erna Solberg: – Vil ikke overprøve stenging av fødeavdeling i Kristiansund

Kommentarer til denne saken