Onsdag presenterte Mediebedriftenes Landsforening (MBL) lesertallene for norske medier. De viser at Tidens Krav får flere lesere på nett, mens det er færre som leser papiravisen.

Nedgangen i papiravislesingen er større enn økningen i lesingen på nett, og dermed viser totaltallet en nedgang for Tidens Krav.

Sjefredaktør Ole Knut Alnæs i TK mener det delvis skyldes at det har vært stor interesse for lokale nyheter om koronapandemien de to siste årene, men at denne nå går ned i takt med at det er mindre farlig å få viruset og vi er tilbake til en mer normal hverdag.

– Etter svært god lesing om korona, er det ikke overraskende at det går litt ned. Det er også naturlig at nett fortsetter å stige, mens papir fortsetter å falle, sier han.

I desember ble Amedia utsatt for et dataangrep som gjorde at mange av systemene til avisene ble tatt ned. I forbindelse med dette ble alle plussakene på tk.no tilgjengelig for alle – helt gratis – i januar. Fra februar ble det innført betaling på TK+ igjen, og en del av leserne som prøvde TK i januar har valgt å bli med videre som abonnenter.

– Vi har fått inn flere abonnenter nå i januar og februar, og håper vi vil øke antall lesere utover året, sier Alnæs.

Dette er lesertallene for Tidens Krav:

Netto lesere Papiravis PC/Mac Mobil Nettbrett Eavis Digitalt total Totalt (inkl. papiravis) Papiravis/ Eavis
Tidens Krav 13900 6700 20300 3800 2500 24900 32100 15500

Papiravisene taper terreng

I tallene fra Mediebedriftenes Landsforening kommer det fram at 83 prosent av befolkningen daglig leser minst én avis på papir eller via digitale flater. Hovedandelen av bruken skjer på mobil.

Tallene viser at bruken av norske medier er på et historisk høyt nivå etter snart to år med pandemi.

– Vi har lenge sett at mobilen er en foretrukken kanal, og nå bekrefter lesertallene dette igjen. 64 prosent av befolkningen får våre medlemmers journalistikk rett i lomma hver dag, sier Randi S. Øgrey, administrerende direktør i MBL.

Lesertallene viser at VG er Norges desidert største nyhetsnettsted med en samlet digital dekning på over 2 millioner personer. Deretter følger NRK (1,6 millioner), Dagbladet (1,3 millioner) og TV 2 (1 million).

Papiravisene fortsetter å tape terreng. 32 prosent leser minst en papiravis en gjennomsnittlig dag. Samlet sett er det en tilbakegang på 9,9 prosent fra 2020 til 2021.

Hjemmet, Se og Hør og Donald

Også lesingen av ukeblader ser ut til å ha holdt seg gjennom pandemien. 21 prosent av den norske befolkningen leser daglig minst ett papirmagasin. Det er en like høy andel som i 2020.

– Ekstra gledelig er det at de magasinene som også er digitale, øker sin daglige dekning med 9 prosent. Dette viser at det er et godt marked for norsk magasinjournalistikk, sier Øgrey.

Veksten drar seg mot magasiner som henvender seg mot voksne kvinner. Denne kategorien har økt med 5 prosent det siste året.

Tallene for magasiner og ukeblader viser at Hjemmet er Norges største magasin med 292.000 lesere. Deretter følger Se og Hør Tirsdag med 252.000 lesere.

Til tross for at Donald Duck & Co går tilbake 11 prosent, er det fortsatt 250.000 som ukentlig leser om den lille hissigproppen i Andeby. Det gjør bladet til landets tredje største magasin.

Avismagasinene går samlet tilbake med 6,6 prosent. Her viser tallene at A-magasinet er størst, med 624.000 lesere. Deretter følger VG Helg (262.000) og Dagbladet Magasinet (239.000).