Sør-Norge hadde en knusktørr august, og hele 38 værstasjoner registrerte den tørreste august-måneden noen gang.

Både Bergen og Klepp i Rogaland var blant dem som satte rekorder for minste nedbørsmengde, skriver Meteorologisk institutt i en pressemelding.

Samtidig hadde en rekke stasjoner i Oslo, Viken, Vestfold, Telemark og Vestland 75 til 90 prosent mindre nedbør enn normalt.

Men slik var det ikke på Nordmøre. Her var det flere dager med kraftige regnbyger i august.

Mer nedbør enn normalt

– I Midt-Norge har det vært temmelig vått. I Trøndelag og Møre og Romsdal fikk flere stasjoner fra 50 til opp mot 100 prosent mer nedbør enn normalt. Tre stasjoner i Innlandet og Trøndelag registrerte rekord for høyeste nedbørsmengde målt på ett døgn, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

Innerdalen i Sunndal var den tredje våteste stasjonen i landet i august. Her falt det 224,8 millimeter nedbør, noe som er 36 prosent mer enn normalt for august.

Der var det også spesielt én dag som utmerket seg med store nedbørsmengder:

Værstasjonen på Mannen i Rauma var våtest av alle med 248,6 millimeter, hele 118 prosent mer nedbør enn normalt. Åfjord i Trøndelag kom på andreplass med 231,8 millimeter.

Månedstemperatur under normalen

De tørreste stasjonene i landet var Sandhaug (Vestland) med bare 4,9 millimeter. Deretter fulgte Oslo-Kværnerbyen med 5,6 mm og Gjerpen-Århus (Vestfold og Telemark) med 6,0 mm.

Selv om det har vært lite nedbør i Sør-Norge, var det ikke spesielt varmt i august. Høyeste målte temperatur var 27,5 grader på Valle i Agder – faktisk så sent i måneden som 30. august.

Månedstemperaturen for hele landet lå 0,4 grader under den nye 1991-2020-normalen, skriver Meteorologisk institutt.