- Stolt og ydmyk

En stor kveld for Aslaug Holm i Haugesund.  (Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix)

En stor kveld for Aslaug Holm i Haugesund. (Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix) Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Smølværingen Aslaug Holm fikk Amanda-prisen for beste regi. Og kristiansunderen Grete Bøe-Waal hadde regien av beste barnefilm.

DEL

Nordmøringene gjorde det usedvanlig bra under utdelingen av Amandapriser i Haugesund lørdag kveld.

For også den store Amandapris-vinneren, Hallvard Bræin (49), har kraftige nordmørske aner. Han bodde to år på Sunndalsøra tidlig på 70-tallet.

Første gang

For første gang gikk Amanda for Beste regi til en dokumentarfilmskaper, nemlig Aslaug Holm for «Brødre».

Filmen «Brødre» har gitt Holm betydelig oppmerksomhet. Gjennom åtte år har Holm fulgt sine egne to sønner. Hun beskriver filmen som et livsprosjekt hvor hun filmet sønnene over 450 timer fra de var henholdsvis fem og åtte år gamle. Deler av filmen er spilt inn på Smøla.

- Markus og Lukas, dere har vært lysene i mitt liv og dere har vært utrolig tålmodige med meg under denne prosessen, sa Holm da hun mottok prisen.

- Jeg er stolt og ydmyk over å vinne prisen. Jeg synes det er utrolig inspirerende å vinne regipris, sier Aslaug Holm til NTB etter utdelingen.

Satt i salen

Begge sønnene og mannen Tore Buvarp, som har produsert filmen, satt i salen da Holm mottok statuetten.

Aslaug Holms har tidligere mottatt Gullstolen for årets beste norske dokumentarfilm under kortfilmfestivalen i Grimstad.

Beste barnefilm

Som om ikke dette var nok var kristiansunderen Grete Bøe-Waal blant prisvinnerne for beste barnefilm.

«Operasjon Arktis» er produsent John M. Jacobsen, Sveinung Golimo og Marcus Brodersen for Filmkameratene, mens Grethe Bøe-Waal har hatt regien.

Holder kontakten

Hallvard Bræin står bak «Børning», som stak av med hele fire priser i Haugesund.

Hallvard er sønn av Ola Bræin og Astrid Aarø Engen. Han bodde to år i Sunndal og gikk første klasse på Løykja skole i 1972-1973.

- Han er fortsatt veldig glad i Sunndal og var sist på besøk for 14 dager siden. Og han har hytte i Storlidalen, sier en glad far som lørdag kveld satt foran skjermen og fulgte sønnens store aften.

Også på rollelisten til «Børing» finner vi nordmøringer. Camilla Frey har en av de kvinnelige hovedrollene, mens Lars Arentz-Hans spiller en noe ovenpå advokat som er stinn av gryn.

Artikkeltags