Gå til sidens hovedinnhold

Fikk folkehelseprisen: – Vinneren skaper trivsel og inkludering

Årets prisvinner av folkehelseprisen i Trøndelag, Jostein Vassli, er en stor bidragsyter både i Ti på topp på Vinjeøra og StikkUt i hele Heim kommune.

Nasjonalforeningen for folkehelsen delte forleden ut årets Folkehelsepris Trøndelag til Jostein Vassli fra Vinjeøra i Heim.

Det var Halsa demensforening som nominerte Vassli og prisen ble delt ut i forbindelse med kulturminnedagen som ble markert ved Stornaustet i helga.

I juryens begrunnelse heter det at årets prisvinner i mange år har sørget for trivsel og økt livskvalitet i sitt nærmiljø. Friluftsliv og natur er viktige stikkord, og det nevnes turer som er tilrettelagt for alle aldersgrupper og på tvers av generasjoner.

Gjort mye

Vassli har bidratt med å sette opp gapahuker ved populære turmål hvor det blir naturlige sosiale samlingspunkt, og her ligger veden klar til en hver tid. Dette skaper trivsel og inkludering, hvor alle føler seg velkommen.

Prisvinneren tar også vare på krigshistorien, blant annet i «Satans synagoge» hvor det er satt opp en radio og man kan høre «stemmen fra London». Spennende for den yngre generasjon og kanskje til mimring for de eldre.

Årets folkehelsepris går til en person som er aktiv i Vinje fortidsminneforening som tar vare på «Bua» som er en nedlagt butikk på «Gammeløra» på Vinjeøra. Her finnes alt som var i handelen på 1970-tallet. I tillegg er det et bakeri fra 1895 med steinovn fra 1872, som også er tatt vare på. Her bakes det brød og kaker flere ganger pr. år, i forbindelse med arrangement som Fjørofestivalen som er en strandryddeaksjon, Fjordkulturdagan på Vinjeøra som er bygedager, Bua sin egen bakedag og Kulturminnedagen som arrangeres i samarbeid med Heim kommune.

Kriteriene

Nasjonalforeningen for folkehelsens «Folkehelsepris» gis til noen eller noe som:

• Bidrar til sosial støtte, nettverk og aktivitet som skaper trivsel og livskvalitet

• Bidrar til gode nærmiljøer

• Bidrar til inkludering og bekjempelse av utenforskap

• Skaper generasjonsmøter og aktiviteter på tvers av generasjoner

• Har hatt stor betydning for folkehelsa og sosiale forhold i nærmiljøet

Kommentarer til denne saken