Ane jobber som forsker ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) og har en bistilling i Norsk Polarinstitutt. Ane er fra Oslo, men bor i Averøy. I desember dro hun på geologisk ekspedisjon til Antarktis.

– Dette var min tredje ekspedisjon, sier hun til Tidens Krav.

1. desember dro Ane på ekspedisjon til Antarktis.

– Vi var der i sju uker, men måtte totalt være borte i tre måneder inkludert karantener på grunn av korona. Totalt sett ble det en lang ekspedisjon. Jeg kom hjem 5. mars, forteller hun.

Ane forteller at alt gikk bra på ekspedisjonen og de fikk gjort det de skulle.

– Det var kjempespennende. Jeg var på forskingsekspedisjon med Norsk Polarinstitutt. Vår jobb var å undersøke og kartlegge geologien i Dronning Maud land.

Forsidebilde

På ekspedisjonen tok Ane et bilde av Jutulhogget i Fimbulheimen, en høy fjellklippe i Dronning Maud Land. Bildet delte hun først på Twitter hvor det på kun få dager nådde nesten 100 000 personer.

– Det tok helt av i geologihjørnet på Twitter. Det var mye mer enn det jeg forventet og jeg bestemte meg for å sende det inn til tidsskriftet «Geology» før bildet ble spredt for mye uten at jeg fikk credit for det. Jeg sendte det inn i vinter, og fikk svar i mai på at de ville bruke det i juli-utgaven. Da satt jeg bare og ventet på å få se den flotte framsiden, forteller hun.

I bildet fra Jutulsessen ser man forskjellige striper i forskjellige farger som krysser hverandre.

– Antarktis har et barskt klima som gjør at ingenting vokser på fjellene. Ingen jord eller planter. Vi ser derfor veldig godt alle relasjonene i berget. Lokaliteten jeg tok bildet på er fantastisk. Den illustrerer veldig godt geologiske prosesser som gir oss god info om hvordan berggrunnen ble dannet.

Ane forteller at det er stas å få bildet sitt på framsiden av «Geology».

– Jeg er stolt. «Geology» er et av de mest kjente tidsskriftene innen geologifaget.

Ekstremvær

Ane forteller at det kan bli ekstremvær på ekspedisjonene, men at de er godt forberedt.

– Vi har gode soveposer og sikkerhetsrutiner. For meg er det viktigste at alt er så trygt som mulig. De siste to ekspedisjonene har vi hatt en sikkerhetsansvarlig. Det har føltes veldig trygt. Vi har rutiner for å holde varmen om det blir veldig kaldt. Jeg syns det har gått veldig greit.

Ane dro på sin første ekspedisjon i 1997.

– Hvordan er været nå i forhold til tidligere?

– Vi merker at der er dårligere enn tidligere. Det vi frykter mest er voldsomt uvær. Hvis man ligger i teltleir og den kollapser på grunn av orkan, overlever man ikke på grunn av det kalde klimaet. Vi har hatt sikkerhetsrutiner rundt dette, sier hun.

Tidlig interesse

Ane bestemte seg tidlig for å studere geologi.

– Jeg fant tidlig ut av at jeg hadde stor interesse for geologi. Jeg synes det er fascinerende å lære om geologien i landet vårt. Hvordan fjellene ble dannet, hvilke prosesser som utformet landet osv. Det er det samme samme gjelder for Antarktis.

Hun forteller at grunnen til at de jobber på Antarktis er fordi Norge har et forvaltningsansvar i Dronning Mauds land.

– Det er veldig sårbar natur der, og der er derfor viktig at Norge er aktive og kartlegger området for å ha med kunnskap om naturen og geologien. Jeg føler meg veldig heldig som får lov til å være med på disse ekspedisjonene. Hvis jeg får muligheten blir jeg gjerne med igjen, men det får tiden vise, sier hun.