Nær 1,6 millioner mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for alvorlig influensasykdom. Både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet er bekymret for vaksinasjonsdekningen.

Fjorårets sesong var utenom det vanlige, og influensasesongen ble forskjøvet til våren. Da så man at influensavirusene hadde endret seg. I år ser man at virusene har endret seg ytterligere.

– Vi venter at virus som ikke har vært i omløp på flere år vil vende tilbake. Dette er virus som vi har lite beskyttelse mot, og det gjelder særlig små barn, sier direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet.

– Vi er særlig bekymret for influensasituasjonen

De siste to influensasesongene har det vært strenge smitteverntiltak som har hindret viruset fra å spre seg i Europa. Det kan gjøre at folk i Norge har et dårligere immunforsvar enn ellers. Og i år kan en bølge av forkjølelsesvirus, korona og influensa treffe samtidig.

Are Stuwitz Berg, direktør for smittevern og vaksine i FHI, sier til TV 2 at influensasesongen ikke er helt i gang ennå, men han er klar på at risikogruppene, eldre og de med underliggende sykdom, bør ta imot tilbudet om en boosterdose mot korona i tillegg til en influensavaksinen.

– Vi har cirka 100 nye innleggelser i uken og bare fem prosent trenger intensivbehandling, men vi har fortsatt 20–30 dødsfall i uken med korona, minner han om.

Han legger til at tallene er fire til fem ganger høyere i eksempelvis Danmark, Tyskland og Frankrike.

– Men vi er særlig bekymret for influensasituasjonen som vi har sett lite av de to-tre siste sesongene. Aller mest bekymret er vi kanskje for barna, fordi vi kan få en type influensavirus i år som små barn ikke har møtt. Da kan de bli ekstra syke, sier Berg.