– De som har omgangssyke eller mistenker at de kan være smittet, for eksempel etter å ha vært i kontakt med personer som er syke, bør være ekstra nøye med håndhygienen. De bør ikke tilberede og servere mat til andre, sier seniorrådgiver Horst Bentele ved Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding tirsdag.

Høst og vinter er høysesong for omgangssyke forårsaket av norovirus, og nå er de første utbruddene med norovirus er meldt til Folkehelseinstituttet denne høsten.

Norovirus er et svært smittsomt virus som spres lett fra person til person på steder hvor mange folk samles, eller folk bor tett. Og det har vært tilfeller av viruset i Kristiansund den siste tiden. Forrige onsdag skrev Tidens Krav om at en avdeling ved Bergan sykehjem var stengt grunnet utbrudd av noroviruset.

Stenger avdeling på sykehjem i Kristiansund for besøkende

Se liste over vanlige og litt mer uvanlige symptomer litt lenger ned i saken.

Ikke vits med sprit

Bentele sier god håndhygiene er viktig, men i motsetning til rådene som gjaldt for covid - er det ikke snakk om håndspriting av nevene for å bekjempe norovirus. Studier har vist at alkoholbasert hånddesinfeksjon som sprit har begrenset effekt mot viruset, skriver FHI i pressemeldingen. God håndhygiene denne gang blir derfor hyppig håndvask med såpe og rennende vann.

– Håndsprit har begrenset effekt, men det er bedre enn ingenting om man ikke har tilgang til vann og såpe, har Smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommun tidligere sagt til Nidaros.

– På steder der mange er samlet bør det være enkelt å få vasket hendene, og det er viktig at det tilrettelegges for dette for eksempel på skoler, i barnehager og lignende, sier Bentele i FHI.

Symptomer

På FHIs hjemmeside er det listet opp flere symptomer ved smitte av norovirus. Dette er de vanligste:

  • akutt kvalme
  • oppkast
  • magesmerter
  • diaré
  • mange får influensalignende symptomer som feber, muskel- og leddverk og hodepine.

De som blir syke med norovirus er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré, men de er også smittsomme i en kort periode før symptomstart og et par dager etter symptomene har gitt seg.

Det er ingen anbefalt karantenetid og FHI sier du kan gå tilbake på skole eller jobb når du føler deg frisk, men det er andre råd for enkelte grupper: Barn i barnehage, helsepersonell eller personer som håndterer mat, bør ikke vende tilbake til barnehage eller arbeid før 48 timer etter at oppkast og diaré har gitt seg, skriver FHI.