Knapt 100 gjester var samlet rundt bordene da leder Svein Stolsmo ønsket alle vel møtt til jubileumsfest.

Det var Lars Indreiten som innledet feiringen med å foreta en gjennomgang av de første hundre årene til idrettslaget. At det har vært og er et aktiv idrettslag, er det ingen tvil om.

Han fortalte at det var den 24. februar i 1922 at 19 personer samlet på Vullum skole for å stifte et idrettslag i bygda.

Formann ble Ragnvald Swan som var lærer i skolekretsen. Det ble ellers vedtatt lover for laget. Sommeren samme året flyttet Swan, og Tore E. Vullum overtok som formann.

Av de første sakene som styret behandlet 3. juni i stiftelsesåret, var å anlegge en idrettsplass. Men for å drive med idrett måtte det skaffes utstyr. Spyd, kule og diskos ble innkjøpt, men fotball hadde ikke laget råd til. Den første konkurransen lagets medlemmer deltok i, var en lagpokal-konkurranse i friidrett mot Betna IL, i 1922. To år etter ble det første kretsstevnet i friidrett avviklet, og i 1927 arrangerte laget Nordmørsstevnet i friidrett.

Sterke prestasjoner

Klubbrekordene i lengde, kulestøt og diskos satt i 1931 av Johannes Halse står den dag i dag! I sin gjennomgang, fortalte Indreiten at laget har hatt både håndball-, skøyte- og skiskyttergruppe. Disse fikk en kort levetid.

Han nevnte også de mange arrangementene som laget står bak. Halsastafetten, Halsahalvøya rundt,

Blåfjelløpet, Blåfjellrennet, motbakkeløpet Halsa opp og Halsa Cup i fotball.

I 1968 arrangerte Halsa IL NM i 25 kilometer landeveisløp, i 1972 NM i 20 kilometer terrengløp, i 1990 midt-norsk mesterskap i orientering, mens hele fem ganger har laget arrangert KM i orientering.

«Lagets gullalder» var mellom 1952–1962. Da var det sterke prestasjoner av lagets medlemmer i en rekke greiner de deltok i. Men også senere har lagets medlemmer hevdet seg bra.

Høstet stor applaus

De nyeste gruppene i laget er svømmegruppa og padlegruppa.

Etter gjennomgangen til Indreiten, var det to unge jenter, Marika Langholm og Eirin Vatten, som sang og spilte tre melodier, og høstet stor applaus. Så var det klart for mat. «Sjefkokk» Hans Gujord sa at siden vi hadde blitt trøndere, var det sodd som ble servert.

Deretter kaffe og kaker, samt utlodning av seks flotte premier. Så var det tid for sang igjen; Ingvar Kvande sang to gode gamle sanger, «Autobussen» og «Vullumstranda».

– Gjenspeiler samfunnet

Varaordfører Marit Liabø Sandvik representerte Heim kommune.

Hun takket for invitasjonen, og mente at det var ingen ubetydelig begivenhet når et idrettslag som Halsa IL er 100 år.

– Idrettshistorie gjenspeiler jo samfunnet i stor grad, og det utvikler seg i takt med samfunnet. Og ikke minst har det hatt en stor betydning for de mange lokalsamfunn rundt om i Norges land. Og da ikke bare for å ha oppfostret en og annen toppidrettsutøver, men for å være en møteplass for alle barn, unge og voksne, en arena for å utfolde seg med fysisk aktivitet, en sosial arena og en arena for mestring og glede, sa Marit Liabø Sandvik blant annet i sin tale.

Hun la til at hun var på Halsa Cup i fotball i sommer, med yngste datteren, der la hun spesielt merke til matserveringen og kiosksalget.

– Det var ikke bare pølser med brød og vaffel, nei; men burger og laks og mye annet godt, og jeg tror ikke dem som sto i kiosken gjorde dette for første gangen.

På vegne av kommunen gratulerte hun med dagen, og ønsket lykke til med de neste hundre årene.

Hun overrakte blomster og bøker til leder Stolsmo.

Ole Magnus Løve gratulerte fra Sparebank 1 Nordmøre, og overrakte blomster.

Mannen bak grafisk design til boken som Halsa Idrettslag har fått ferdig til jubileet, «Svette, moro og samhold i 100 år», Terje Holm, gratulerte med jubileet, og ønsket lykke til med framtiden.

– Da kommer det som jeg har gledet meg mest til, sa leder Svein Stolsmo, etter at han hadde fått blomster av Kurt Rønning.

– Nå skal det utnevnes tre nye æresmedlemmer, sa han, og kalte opp på scenen Lars Indreiten, Nils T. Halse og Asbjørn Heggem.

De fikk utdelt hver sin plakett hvor det sto: «Tildeles for fantastisk innsats gjennom mange år i idrettslaget», og selvsagt vanket det også blomster til de tre. Styret i jubileumsåret består av Svein Stolsmo, leder, Eldbjørg Hauge Aakvik, Kurt Rønning, Torstein Hyldbakk, Hilde Sponås Betten og Brynhild Gujord.