Norsk ungdom sitter mye inne, det er noe de aller fleste har lagt merke til. For å få norsk ungdom ut av huset trenger de noe å finne på ute også. På Averøya har vi mange fritidsaktiviteter å være med på, men på noen områder henger vi litt etter. Øya vår er omgitt av sjø, men ingen badeplasser er utbygd med toaletter, dusj og stupetårn. Ikke har vi anlegg for friidrett heller og dessuten er kapasiteten på idrettshallene sprengt.

Averøya har mange flotte badeplasser, men det er ingen badeplasser som er utbygd med toaletter, dusjer, stupetårn og ingen plasser som er tilpasset bevegelseshemmede. De som må sitte i rullestol har som oftest ikke bestemt det selv, derfor er det viktig at vi gir dem samme mulighetene som vi andre har. Ingenting er bedre enn å sitte å slappe av på stranden på en varm sommerdag, men hvordan skal rullestolene kjøre på strandsand? Hjulene vil jo bare synke ned i sanden og der blir de stående, men hvis vi bygger en liten vei over strendene kan jo også bevegelseshemmede nyte de fantastiske badeplassene våre. Ungdommen elsker å hoppe fra 3 til 5 meters høyde, de tøffeste hopper også fra 10 meter, men hvor skal de hoppe? De må reise til Atlanterhavsbadet i Kristiansund for å få hoppe en plass de vet det er dypt nok. Det koster jo en del penger, i tillegg til at du er innendørs. Vi vil jo bade utendørs på vår egen øy. Mange liker også å dusje av seg saltvannet og sanden før de tar turen hjemover, men det er ingen utendørs dusjer på Averøy. Vi har fått et flyttbart toalett på Røsandstranden som er veldig positivt, men et lite hus med flere toaletter hadde ikke skadet.

Friidrett er en kjempegøy sport, med masse forskjellige greiner innen idretten. Hvis man vil begynne på friidrett, må man reise til Kristiansund. Det tar litt lengre tid enn hvis vi hadde hatt et anlegg på Averøya og ikke minst, så koster det faktisk en del penger hvis man skal reise til Kristiansund flere ganger i uken. Løpebane og diverse kan jo også kombineres med en fotballhall. Kapasiteten i både Kårvåghallen og Idrettshallen på Bruhagen er sprengt. Idrettshallen brukes av håndballspillere, fotballspillere og volleyballspillere osv. Da er det ikke rart at man så vidt får presset inn en trening i uka. Problemet hadde kanskje vært løst med en hall til.

Sykling er min favorittaktivitet og flere og flere av oss barn og ungdommer har blitt hekta på sykling i en eller annen form. BMX sykler og terreng sykler/mountain bikes er de mest populære typene sykler du ser på Averøy. Men det er ingen skateparker for BMX'erne og få egnede stier for terrengsyklistene. De stiene som finnes er for korte. Mange syklister får dessuten tilsnakk av turgåere hvis de sykler på turstier. BMX'erne kan få tilsnakk hvis de bruker gaten som sin «skatepark». Men hvor skal vi syklister gjøre av oss da?

Jeg ser bare flere og flere nye syklister ute for hver uke som kommer. Men vi har jo ingen tilegnede sykkelløyper i skogen eller over et fjell. En sykkel kan komme opp i stor fart, det er skummelt for både syklistene selv og turgåere. Følelsen av å sykle i stor fart er herlig, men når man er redd for å møte på en turgåer rundt neste sving forsvinner den gode følelsen litt. Turgåerne hører kanskje ikke at du kommer og du rekker ikke bremse ned når du først ser dem, dette er et stort problem for begge parter. Hvis vi bygger en sti for syklister som er forbudt for turgåere vil dette problemet kanskje ikke være et problem lengre.

Det er jo også mange unge som interesserer seg i BMX sykling, men i dette tilfelle også må man reise til Kristiansund for å møte på nærmeste skatepark. Det er også ekkelt å sykle i gatene fordi folk går overalt uten å tenke at en BMX kan komme bak dem. Mange unger tar plutselig en 90 graders sving rett ut i veien for en BMX`er, mange BMX sykler har faktisk ikke bremser og da blir det bare et pes å sykle i gatene. En skatepark ganske sentralt på øya hadde vært en veldig smart ting å investere i, fordi en skatepark kan ikke bare bli brukt av BMX`erne men også sparkesykler, skateboard og rulleskøyter.

Gangveiene våre er jo en såkalt «gang og sykkelvei». Eldre mennesker hører ofte ikke at en syklist kommer, hvis syklisten da sykler forbi kan de eldre få et lite sjokk. Dette gjelder også når en mor har med seg sine unge barn, og en av dem plutselig hopper rett foran hjulet ditt når du er i ferd med å sykle forbi. En sykkellinje/sykkelfelt på halve siden av gangveien ville vært bedre for både syklister og fotgjengere.

En «pumptrack» er en bane der du skal bruke alle humpene for å bygge opp fart. En pumprack kan brukes av alle mulige sykler og kan være mye moro for både store og små. Den kan finne seg plass ved den gamle Bremsnesskolen eller øst for kunstgressbanen på Bruhagen.

Det blir kanskje mindre kriminalitet fra ungdommens side hvis vi har fritidstilbud som passer de aller fleste. Da vil mindre folk henge rundt omkring og kjede seg.