Fårikål er Norges nasjonalrett. Fårikålens Festdag feires den siste torsdagen i september hvert år – i 2022 feires dette altså 29. september.

Det finnes mange svært smakfulle alternativer til den tradisjonelle norske fårikålen. Her er noen av dem.

Med nyslaktet lam i butikkene er det igjen høysesong for fårikål, som har fått æren av å bli stemt fram av folket som Norges nasjonalrett.

– Jeg kan ikke fordra fårikål, så jeg benytter gjerne muligheten til å lage noe annet, sier førstekokk ved Brasserie France, Kjetil Berntsen, og viser fram ett av alternativene: fransk lammenavarin, laget med fårikålkjøtt og rotgrønnsaker i tomatisert hvitvinssaus.

– Det er klassisk fransk husmannskost, og nesten like lett å lage som fårikål, sier han.

Til 4–6 personer trenger du:

  • 1,2 kg fårikålkjøtt
  • 2 sjalottløk
  • 4 fedd hvitløk
  • 2 ss tomatpuré
  • 1,5 ss mel
  • 2 ss smør
  • 5 dl tørr hvitvin
  • 2 gulrøtter
  • 1 pastinakk
  • 100 g sellerirot
  • 100 g aspargesbønner
  • 3 tomater
  • 2 blader salvie
  • Litt kantarell hvis du har
  • Salt og pepper

Og slik gjør du: Brun først kjøttet i smør i en jerngryte.

– Bruningen av kjøttet, og den friske smaken fra hvitvinen, gjør at fåresmaken nesten blir borte, sier Berntsen.

Ha i løk og hvitløk. Ha så oppi salt, pepper, hvetemel, tomatpuré og hvitvin, og la det stå en times tid. Grovhakk rotgrønnsakene, ha dem oppi gryta, og la det stå en halvtimes tid. Ha så i tomat, aspargesbønner, salvie og eventuelt kantarell, og la det stå cirka et kvarter. Serveres med potetmos.

– Og hvis du får rester, kan du lage en parmentier med lam, en variant av shephard's pie. Da legger du bare potetmos over blandingen, og steker i ovnen til potetmosen er blitt litt gyllen, tipser kokken.

Spises i hele verden

Det er ikke bare franskmenn som ofte bruker lam i matlaging. Faktisk spises saue- eller geitekjøtt i de fleste land i verden, forteller Cecilie Maske, matrådgiver i Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

– Fordelen er at dette kjøttet er tillatt i alle religioner, påpeker hun.

I mange land i Afrika, særlig Nord-Afrika, og i Sør-Amerika, hele Midtøsten og Europa, inkludert Hellas, Italia og Spania, er saue- og geitekjøtt svært utbredt.

Selv liker Maske den tradisjonsrike, norske fårikålen akkurat slik den er, eventuelt med en god dose chili. En lammegryte med mørkt øl og grønnsaker fra Mellom-Europa står også høyt i kurs hos henne.

Indisk lammerett

Indiskfødte Niru Kumra er aktuell med boken Masalamagic, med oppskrifter fra det indiske kjøkken. Av indiske retter med fårikålkjøtt trekker hun fram Rogan josh, som i India normalt lages med geit, og som var en av favorittrettene til faren hennes.

– Den gir en mulighet til å bruke hele lammet, ikke bare de eksklusive stykkene, og så har den litt færre krydder enn mange andre lammeoppskrifter i det indiske kjøkkenet, sier hun.

Retten serveres gjerne med basmatiris, nan eller roti. Til 2–3 personer trenger du:

  • 2 ss ghee eller 4 ss olje
  • 1/2 ts dyvelsdrek (asa foetida) – en urt som kan kjøpes i krydderform online
  • 5 cm kanelstang
  • 6 nellik
  • 6 pepperkorn
  • 2 svarte kardemommekapsler
  • 500 g lammekjøtt med bein
  • 1 ts salt
  • 1 ts chilipulver
  • 1 ts fennikelfrø
  • 1 1/2 ts malte korianderfrø
  • 2 ss revet ingefær
  • 1 dl kefir
  • 4 dl vann
  • 1/2 ts safran (kan sløyfes)

Slik gjør du: Åpne kardemommekapslene. Ingen av de hele krydderne skal knuses. Ha ghee i en kjele og fres dyvelsdrek, kanelstang, nellik, pepperkorn og kardemommekapsler i ca. et halvt minutt. Tilsett lammekjøtt i 4 x 4 cm store terninger. Fres kjøttet med krydderne i 15 minutter, tilsett 2 dl vann og kok videre i 10 minutter til litt fett er synlig i overflaten. Ha i salt, chilipulver, fennikelfrø, malt korianderfrø, ingefær og kefir, og bland godt. Tilsett 2 dl vann og eventuelt safran. Kok til kjøttet er mørt.

– Det som gjør fårikålen så god, er at den får koke lenge, noe som gir god kraft. Det samme skjer med denne, sier Kumra.