Får to millioner kroner til strandrydding

Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal mottar to millioner kroner fra Miljødirektoratet i kampen mot marin forsøpling.

Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal mottar to millioner kroner fra Miljødirektoratet i kampen mot marin forsøpling. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal jubler over økonomisk støtte.

DEL

Siden 2015 har Miljødirektoratet gitt økonomisk støtte til prosjekter rettet mot opprydding av marin forsøpling langs kysten. I år tildeler Miljødirektoratet midler for 70 millioner kroner. 

To millioner kroner går i år til Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal.

Dette melder Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal selv i en pressemelding 18. mars. 

«Det er viktig at vi fortsetter opprydningen av marin forsøpling, men det er like viktig at vi ikke kaster plast i naturen, at vi reduserer unødvendig plastbruk og at vi gjenvinner mer av plasten vi bruker», kommenterer klima- og miljøminister Ola Elvestuen. 

På landstoppen i dugnadsinnsats

At friluftsrådet i 2019 får to millioner kroner øremerket støtte til arbeid mot marin forsøpling, gleder naturligvis daglig leder i Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal, Ola Fremo. 

– Innsatsen i år fokuserer på friluftsrådets panteordning for marin forsøpling i alle våre 17 medlemskommuner. I tillegg vil man fortsette arbeidet i øykommunen Smøla i samarbeidet med Plastjegerne. Skjærgårdstjenesten Møre og Romsdal med sin nyanskaffede båt «Rigmor» vil også i år spille en stadig viktigere rolle i kampen mot plast i havet. I 2018 samlet innbyggerne våre inn over 130 tonn gjennom friluftsrådets ordninger. Dette gjør at vi er på landstoppen i både dugnadsinnsats og innsamlet mengde, sier Fremo. 

Friluftsrådet melder at panteordningen «StikkUT og plukk!» som startet i 2017 blir stadig mer populær. Rundt 1.650 frivillige benyttet seg i fjor av muligheten til å motta 100 kroner i pant per innsamlet sekk til sin organisasjon eller sitt lag. 

I år har man jobbet med å gjøre panteordningen mer brukervennlig for å kunne håndtere enda flere som vil være med i ryddedugnaden.

– Hver uke får vi flere henvendelser fra ivrige strandryddere som lurer på når vi vil fortsette med «Stikk UT og plukk!». Når vi nå vet at vi får støtte fra Miljødirektoratet kan vi endelig kan åpne opp nettstedet stikkutogplukk.no og regner med å sende ut et hundretalls pantelapper daglig den første tiden, opplyser Patrick Gule, ansvarlig for marin forsøpling hos Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal. 


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken