Mandag kveld var Jan Helge Birkelund og Mona Nesset ute på en tur på Honningsøya i Averøy. Der fant de to døde havsuler.

– Havsula er ganske sjelden, men har sett dem en del ute ved Hestskjæret fyr, sier Birkelund.

Den siste tiden har fugleinfluensa blitt påvist flere steder i Norge, blant annet i Møre og Romsdal. Om det er det som har tatt livet av havsulene er ukjent, men Birkelund har nå meldt inn funnet til Mattilsynet.

– Jeg vil oppfordre folk til å melde inn funn av døde fugler. Det ser ut som fugleinfluensaen sprer seg, sier han.

Den samme beskjeden kom skogbrukssjef Lars Erling Koksvik i Tingvoll kommune med til Tidens Krav på mandag.

– Det gjelder generelt når man finner døde fugler nå for tiden, da det er blitt funnet en god del fugler med fugleinfluensa langs kysten i det siste. Derfor kan Mattilsynet kontaktes, slik at de eventuelt kan teste fuglen for fugleinfluensa, sa Koksvik.

Man skal ikke ta på døde fugler uten hansker, da de kan bære på smitte.

I vinter ble høypatogen fugleinfluensa påvist i Møre og Romsdal for første gang. Dette fant Mattilsynet hos en havørn som ble avlivet i Karihola i Kristiansund.

Da TK var i kontakt med Mattilsynet i juni, var det kun blitt påvist ett nytt tilfelle av fugleinfluensa. Dette var en havørn som ble funnet i Ålesund i mars.

Men i sommer oppdaget Espen Lie Dahl flere døde havørnunger i et område hvor han jobber med feltarbeid. Han testet den ene døde fuglen og fikk prøvesvar som bekreftet mistanken om fugleinfluensa.

Mattilsynet oppfordrer til at folk melder fra om døde eller syke fugler av typen ender, gjess, svaner, vadefugler, måker, kråkefugler og rovfugl.