Eventyrlig laksefiske

Ola Almvik (73) har i sommer fisket mye, mye mer laks alene med kilenota si i Sunndalsfjorden enn alle laksefiskere i Driva til sammen.

Ola Almvik (73) har i sommer fisket mye, mye mer laks alene med kilenota si i Sunndalsfjorden enn alle laksefiskere i Driva til sammen. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Ola Almvik (73) har alene fisket mer laks med kilenot i Sunndalsfjorden i sommer enn alle laksefiskere i Driva til sammen. Han har passert fem tonn, mens Driva-fiskerne samlet ikke har tatt mer enn 3,6 tonn.

DEL

– Dette er bare helt eventyrlig. Jeg har fisket med kilenot siden jeg var åtte-ni år gammel, men aldri opplevd maken, forteller pensjonisten til Tidens Krav.

Enkelte dager har han kommet i land med opptil 50 fisker og mange dager har han vært nødt til å bruke traktor for å frakte hjem fangsten.

Han er imidlertid ikke alene om å oppleve Klondyke-tilstander i sjøfisket etter laks i Sunndalsfjorden denne sesongen.

TK har fått rapporter om at en rekke andre kilenotfiskere også har gjort rekordfangster.

Laks i kø

Ja, spøkefullt sies det at laksen står i kø for å gå inn i kilenøtene. En av fiskerne skal endog ha sagt at han snart må stenge nota fordi han ikke rekker tømme nota, slakte og frakte bort fisken fort nok.

– Uten hjelp fra en sønn og en innleid medhjelper, ville jeg også vært nødt til å stenge nota enkelte dager, sier Ola Almvik og smiler fra øre til øre.

Tro nå imidlertid ikke at det alltid har vært slik. Almvik som har drevet kilenotfiske i 65 år, minnes utallige turer der han er kommet tomhendt i land.

Stim i Driva

Han har ingen konkret formening om hvorfor det er så eksepsjonelt godt laksefiske i år.

Han har heller ikke dårlig samvittighet for at han tømmer Driva for de mange laksefiskerne som står der dag og natt med slukstengene sine.

Med slike mengder blankfisk i fjorden helt siden fisket startet 1. juni, mener han elva nå må være stappfull og at fisken nærmest går i stim oppover Driva.

– I år tror jeg det er nok fisk til oss alle, enten vi fisker i sjøen eller elva. Etter hva jeg har hørt, har elvefisket i Sunndal vært upåklagelig i år, sier han.

Gikk i arv

Han er oppflasket med kilenotfiske takket være en far som drev slikt fiske i alle år.

Han deltok dessuten aktivt i laksekultivering og fiske av stamfisk i en årrekke for Nordmøre laksestyre.

For fem-seks år siden registrerte Almvik at fangstene begynte å øke.

– I fjor opplevde jeg mitt beste år som laksefisker noen sinne. Jeg trodde jeg aldri skulle oppleve noe liknende igjen. Men årets eventyrlige fiske setter fjoråret på en klar andreplass, sier han.

Les mye mer om det eventyrlige fisket i dagens utgave av Tidens Krav.

Artikkeltags