Fabian Stang: – Uvitenheten din er ukoselig og farlig

Varaordfører i Aure, Ole Bendik Nilsen, inviterer Oslo-politiker Fabian Stang til å ta seg en rundtur i distriktene.

Varaordfører i Aure, Ole Bendik Nilsen, inviterer Oslo-politiker Fabian Stang til å ta seg en rundtur i distriktene. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Som vanlig bryter det ut full panikk på høyresiden når Sp kryper oppover på meningsmålingene, og sjelden har vel panikken vært så intens som nå med tanke på de særdeles gode målingene Sp får. At politiske partier og ideologier er uenige ligger i politikkens egenart, men det siste innlegget til Fabian Stang (H) i Nettavisen 06.01.21 («Kjære Trygve: Politikken din er koselig, men farlig»), provoserer meg ganske kraftig. Sjelden har jeg sett en mer ovenfra og ned-holdning og en fullstendig mangel på innsikt i hvordan det daglige livet arter seg her ute i distrikts-Norge. Atter en gang skjønner ikke vi som bor i distrikts-Norge vårt eget beste og må få det forklart fra hovedstadens høye herrer. Jeg skjønner godt at Stang og Høyre synes Senterpartiets politikk er farlig, for de har tydeligvis ikke peiling i det hele tatt på hva som rører seg utenfor t-bane-nettet. Og ukjent farvann kan, som vi alle vet, være skremmende og oppleves som farlig.

For å ta et av de mest eksepsjonelle utsagnene i Stang sitt innlegg: «Senterpartiets standpunkt mot EØS kunne i disse dager vært en ny katastrofe for Norge. Rastragedien i Gjerdrum har også vist at gode kompetansemiljøer er mye viktigere en falsk lokal trygghet». Stang sin logikk er altså at EØS-avtalen var avgjørende for redningsarbeidet i Gjerdrum, og hadde det ikke vært for den så hadde hendelsen blitt mye verre. Og for øvrig er de lokale redningsmannskapene som var først på stedet ikke noe verdt, fordi de er bare en falsk trygghet. Det er helt ufattelig at en sentral politiker kan hevde noe sånt! Jeg kunne skrevet i det uendelige om hvor viktig det er med lokal beredskap og hvor avgjørende den er for lokalbefolkningen. Det er klart at for en som er oppvokst i Oslo er det vanskelig å se for seg hvordan beredskapen er bygd opp i små kommuner rundt omkring, men jeg har en forventning om at sentrale politikere har satt seg inn i dette. Og hvis han betviler kompetansemiljøene ute i distriktene, så er han hjertelig velkommen til å ta seg en liten rundtur for å se hvor umåtelige dyktige folk vi har som sørger for sikkerheten til befolkningen hver dag. Det er ikke tvil om at det er viktig med spisskompentansemiljøer, som nødvendigvis ikke trenger å være utstasjonert i hver eneste kommune, men hvor mange ganger har ikke det lokale politiet, HV-kjentmann, lokale brannmenn eller lokalt ambulansepersonell lagt til rette for, sikret og ledet kompetansepersonell som har kommet for å bistå. Det er helt avgjørende med lokalkunnskap i beredskapsarbeid og ikke minst når det skjer større og mindre hendelser. Det er ikke en falsk lokal trygghet, men en høyst reell trygghet!

«Hvis Trygve hadde makt ville vi hatt en lensmann på hvert hjørne, en brannpumpe i hver bygd, men ingen topp kompetent enhet mot katastrofer i ras og ved overgrep mot barn», skriver Stang og viser igjen sin totale mangel på innsikt! Stang og Høyre sin logikk er at vi må sette daglig lokal beredskap opp mot spesialkompetansemiljøer. Vi kan tydeligvis ikke ha begge deler. Senterpartiet ser verdien i begge deler. Jeg kan dra paralleller til min tidligere arbeidsgiver, Forsvaret. Det logiske og fornuftige, ifølge Stang, er å ha KUN spesialstyrker og ingen konvensjonelle styrker. Fullstendig ulogisk og urealistisk. Vi er helt avhengige av de «ordinære» mannskapene, som kan gjøre en tidlig innstas, og ved behov legge til rette for spesialkompetansen.

Og så vidt jeg vet, så har vi vel en brannpumpe i hver bygd, da det ikke egner seg særlig å ha de stående på et sentrallager i Trondheim hvis det brenner i Verdal´n...

På slutten av innlegget går Stang fullstendig bananas. Kanskje er han trøtt etter en lang dag med grundige undersøkelser om tingenes tilstand ute i distrikts-Norge, hva vet jeg... «Måtte jeg aldri bli syk på dine mini-lokalsykehus, uten fagmiljø, Trygve, måtte aldri våre barn bli avhengig av en lokal Onkel politi når de kommer i overgrepskrise, og måtte aldri våre hjelpemannskaper fratas store fagmiljø. Kos og medmenneskelighet hører familien og lokalsamfunnet til. Profesjonell bistand må skje gjennom lokalt, nasjonalt og internasjonalt samarbeid».

I den første setningen klarer altså ærverdige Hr. Stang å degradere leger, sykepleiere, helsearbeidere i spesialisthelsetjenesten og ansatte for øvrig til en gjeng uten særlig fagkompetanse og som er tydelig uinteressert i faglig utvikling siden de jobber på et «mini-lokalsykehus». Politibetjenten, med bachelor fra Politihøgskolen, har blitt en stusselig «onkel» som overhodet ikke vet hva han eller hun skal ta seg til hvis de får en sak på pulten.

Det Stang tydeligvis ikke er klar over er hvor avhengige helse-Norge er blitt av lokalsykehus med fagkompetanse og senger. Det store paradokset i dagens sykehus-Norge er at de «store» nye sykehusene som er bygd i dag allerede er for små den dagen de åpner. Det gjør at lokalsykehus som egentlig skal legges ned på bekostning av de store, nye og flotte, får bestå og blir rustet opp! Gamle St.Olav sykehus hadde 250 flere somatiske sengeplasser enn det nye. Noe som gjør at aktiviteten på f.eks Røros sykehus og Orkdal sykehus har blomstret. Orkdal har høy aktivitet og et fagmiljø på laparoskopiske inngrep og robot-kirurgi og på Røros ble over 2000 pasienter operert i 2019. Og ser man til Møre og Romsdal (mitt hjemfylke) og det nye «store» fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal man har planer om å bygge på Hjelset, ser vi allerede de samme tendensene. Finansieringen fra myndighetene er for liten, sykehuset blir mindre og mindre for hver dag, og lokalsykehuset det skal erstatte kan vel bare finne frem maskeringsteip, hammer og spiker, for her må det rustes OPP! Personlig er jeg glad for at jeg kan sende pasienter til et lokalsykehus i Kristiansund med enorm kompetanse og et ledende fagmiljø inne ortopedi og samtidig er jeg glad for at jeg kan sende pasienter til St.Olav når man har behov for mer omfattende spesialkompetanse. Det ene utfyller det andre.

Fabian tror at medmenneskelighet ikke hører hjemme i profesjonell bistand, avslører han nok en gang at han ikke har peiling på hva han snakker om.

Ole Bendik Nilsen, varaordfører i Aure

Jeg er også glad for at vi har lokalt politi i kommunen vår som kan drive forbyggende arbeid, etterforske, oppklare, sørge for ro og orden og være generelt til stede. De trenger også å støtte seg på spesialkompetanse til tider, men den spesialkompetansen er sjelden førstemann på stedet. Derfor er vi også her avhengige av å ha politi på plass i lokalsamfunnene som befolkningen kan henvende seg til og støtte seg på, både i hverdag og i kriser.

Senterpartiet ønsker ikke å frata noen fagmiljøene sine, som Stang hevder. Fagkompetanse er noe alle som jobber med beredskap og helse higer etter. Og selv om jeg jobber i distriktet, har ikke jeg mindre formell fagkompetanse enn en som jobber i storbyen, men vi har helt sikkert forskjellige erfaringer. Mens de kjører langt flere oppdrag, kjører jeg mye lengre oppdrag og har pasientene i bilen min over lengere tid. Begge deler gir ulike utfordringer. Og det er det som er bra med systemet vi har i dag - at den formelle fagkompetansen er lik og vi gjennomfører de samme kursrekkene og de samme faglige oppdateringene. Og det gjør vi desentralisert med hjelp av de rette fagmiljøene. Jeg har vært på kurs holdt av leger på «små» lokalsykehus og jeg har vært på kurs holdt av professorer på «store» universitetssykehus. Og de utfyller hverandre.

I de to siste setningene fra Stang sitt innlegg er jeg sannelig ikke helt sikker på hva han prøver å få frem, men hvis jeg skal trekke fram et ord så må det bli «medmenneskelighet». Hvis Fabian tror at medmenneskelighet ikke hører hjemme i profesjonell bistand, avslører han nok en gang at han ikke har peiling på hva han snakker om. Det er jo medmenneskelighet som er selve fundamentet i bistandsarbeid!

De trenger også å støtte seg på spesialkompetanse til tider, men den spesialkompetansen er sjelden førstemann på stedet

Ole Bendik Nilsen, varaordfører i Aure

Innlegget til Fabian Stang er gjennomsyret av påstander om at alt går åt skogen om Sp skulle komme i regjering, og det er de samme gamle påstandene som går igjen. Senterpartiet har i grove trekk stått for den samme politikken så lenge jeg kan huske og opplever i dag en voldsom fremgang. Hvorfor det? Det kan være fordi de er ute etter et bedre alternativ enn det de har i dag, eller det kan være at de er lei av reformer, tvangssammenslåinger og sykehusnedleggelser? Kan det være at velgerne rett og slett har skiftet retning? Kan det være at folk i distrikts-Norge bare vil ha de samme tjenestene og tilbudene, sånn som brannpumper og sykehus, som de i mer urbane strøk. Ikke vet jeg, og det skal bli spennende å se hva som skjer til høsten.

Tilbudet mitt om å komme ut i distriktene å se på beredskap og fagmiljø som er godt forankret i lokalsamfunnene, står ved lag. Etter en slik runde vil kanskje Fabian og Høyre slutte med å være så mistroisk til kompetansen vi som jobber med beredskap ute i distriktene innehar.

Skulle det være sånn at han føler seg redd og litt usikker på denne rundturen kan vi alltids hekte på en HV-kjentmann og en lensmann!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken