(Nettavisen): Fredag blir det jubileumsstemning når Gullruten arrangeres for det 25. året på rad i Grieghallen i Bergen.

Det er intet mindre enn 20 priser som skal deles ut 12. mai, og det er forventet at landets mest profilerte TV-fjes dukker opp for den prestisjetunge prisutdelingen.

Les også: Maria Stavang endte opp på legevakten etter «Gullruten»-festen

Nå viser det seg derimot at skuespillerne og produsentene bak NRK-suksessen, «Exit» uteblir prisutdelingen. Den tredje sesongen ble nemlig aldri påmeldt konkurransen.

– Manglet faglig kompetanse

Administrerende direktør i Fremantle, Petter Testmann-Koch, sier til Rushprint at han mener juryeringen i Gullruten har store faglige mangler og ikke er bra nok. Derfor har de valgt å holde produksjonen utenfor konkurransen.

– Jeg skulle ønske at det var renere og innen drama har juryen i tillegg manglet faglig kompetanse. Ikke hele juryen, men deler av den har ikke hatt nødvendig kompetanse for å gjøre riktige vurderinger, sier Testmann-Koch.

Han får støtte fra manusforfatter og regissør, Øystein Karlsen.

– Vi har ikke meldt på noe. Mange av skuespillerne hadde fortjent å bli nominert, kanskje til å med og vinne. De er drivende dyktige. Men vi måtte ta dette valget, på ett eller annet tidspunkt.

Petter Testmann-koch og Øystein Karlsen har foreløpig ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Fremsnakker egne programmer

Til tross for å vise misnøye, understreker Testmann-Koch til Kampanje at de ikke ønsker å fremstå som «sure og bitre», men understreker at avgjørelsen er personlig.

– Jeg ser faren for at vi fremstår som sure og bitre her, men det er mer en personlig greie fra regissør Øystein Karlsen og meg. Vi har mange Fremantle-kolleger som er opptatt av å være med i Gullruten og vi har også meldt på andre programmer, sier produsenten til Kampanje.

Les også: «Exit»-detaljen vekker oppsikt: Dette er historien bak det spesielle kravet

Hans erfaring er at kanalrepresentanter «åpenbart» fremsnakker egne programmer i juryene.

– Det er ikke uhildet. Det er jo en saying i bransjen at «det er det nest beste programmet som vinner i Gullruten», sier han.

Både første og andre sesong av «Exit» ble nominert i flere kategorier i Gullruten, men dramaserien har aldri vunnet noen av hovedkategoriene i konkurransen.

Testmann-Koch ønsker ikke å svare på om Exit sesong 3 ville hatt sjanser til å vinne.