Gå til sidens hovedinnhold

Et håpløst antidemokratisk utspill

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Verdens befolkning har nå levd i over et og et halvt år med et virusutbrudd som det knyttes stor usikkerhet til. Usikkerhet er blant annet; hva er Covid -19 er, hvor kommer viruset fra og hva er beste løsningen på å stoppe en pandemi som har gitt sykdom og død. De aller fleste mennesker har fulgt myndighetenes råd og bestemmelser og gitt avkall på mye av sine livskvaliteter.

Hurtiggodkjente vaksiner med genmodifisert biologisk materiale er etter hvert blitt tilgjengelig etter at Norge og mange andre land har endret sin bioteknologilov. Endringen om å unnta vaksiner som inngår i nasjonalt program for vaksinering mot smittsomme sykdommer fra reguleringen av genterapi, ble vedtatt med tidenes korteste høringstid og med svært lite debatt midt i sommerferien 2020.

Les også

Lærere frem i vaksinekøen: – Vi heier på kommunen vår!

Stor oppslutning

Tross i usikkerhet og en rekke alvorlige bivirkninger av mRNA-vaksinene, er det i Norge stor oppslutning om vaksinasjonsprogrammet. Langt større enn hva det trengs for å oppnå en såkalt «flokkimmunitet».

I Norge er det færre vaksineskeptikere enn i de fleste vestlige land. Til tross for det, går kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) ut og kaller borgere som er kritisk til vaksinasjon av covid-19, for utskudd. Dette er altså den demokratiske valgte politiker som skal ivareta utdanning og integrering hvor tiltak og politikk mot mobbing og diskriminering i særdeleshet skal utformes og iverksettes. Det gjør ikke saken bedre at Melby er leder av et regjeringsparti som i kraft av sin posisjon, legitimerer mobbing av borgere og deres rett til å uttale seg offentlig også om vaksinering.

Les også

Regjeringen må ikke skjønnmale korona-evalueringen

Flytter grenser

Med slike utsagn er kunnskapsministeren med på å flytte grenser i det offentlige ordskiftet og samtidig gi signaler til barn, unge og nye landsmenn om at egen, etisk refleksjon eller debatt helst ikke skal skje om nasjonal politikk, programmer eller når forordninger skal utføres.

Slike utsagn fra en minister minner om regimer som vi helst ikke vil sammenligne oss med.

Les også

SV vil bruke koronakrisa til grøn omstilling

Kommentarer til denne saken