Gå til sidens hovedinnhold

Er Kristiansund en ørken?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Noen har foreslått at Kulturhuset i Kristiansund skal få navnet Oasen. Dette forslaget kan umulig være alvorlig ment, hvis man aner hva en oase er. En rask gjennomgang av tilgjengelige ordbøker vil fortelle at «en oase er et fruktbart og vannrikt sted i en ørken», som det heter i den nokså gamle Tanums store rettskrivningsordbok, redigert av Marius Sandvei, tidligere rektor ved Kristiansund Gymnas.

I den nye og meget omfattende norske bokmålsordboka fra 2014, redigert av Per-Erik Kirkeby, heter det: «Oase er sted i en ørken som er rikt på vann» og i Norsk etymologisk ordbok heter det: «Oase: fruktbart og vannrikt sted i en ørken. Gjennom tysk Oase og seinlatin Oasis (brukt om flere stedsnavn i den libyske ørkenen) av gresk oasis, lånt fra egyptisk, jamfør koptisk Ouahe «bosted».»

Dermed har våre fremste språkeksperter slått fast at en oase er et vannrikt sted i en ørken . Verken geografisk, meteorologisk eller språklig er det noen som helst forbindelse mellom ørkenbegrepet oase og et norsk kulturhus. Og det vet de fleste norske borgere.

Les også

Ber om forslag: Hva skal byens nye storstue hete?

Les også

Klar for anbudskonkurranse: Dette er den nye prisen på kulturhuset

Les også

Restauranten har pusset opp og skiftet navn

Spørsmålet blir da: Ønsker man å bruke det enormt positive kulturhuset i Kristiansund til å få folk til å tro, mene eller kanskje også erte og mobbe med at Kristiansund har et vannrikt kulturhus som står i en ørken?

Nei, så ille kan man ikke stelle seg. Huset bør få det formelle navnet; Kristiansund Kulturhus eller Kristiansund Opera- og Kulturhus. Begge navnene kan gå an fordi det vil ikke gå så lang tid før huset får det enkle og greie navnet Kulturhuset. Akkurat som det skjedde med A/S Kristiansund Festivitetslokale som allerede for mer enn 100 siden fikk det folkelige navnet Festiviteten.

Kommentarer til denne saken