Kjære Jonas Gahr Støre!

Jeg er lei av å rope uten å bli hørt, jeg er lei av å prøve å nå fram til en helse og omsorgsminister, som glemte å lese at stillingen hennes også skulle inkludere omsorg.

Jonas, nå skriver jeg direkte til deg. Forstår du ikke min frykt, mitt sinne og min sorg? Der hvor jeg bor, blant skjær og hav, sitter jeg nå med hodet i hendene, og vet ikke mine armer råd. Jeg følte en lykke og trygghet når du og din regjering kom til makten og lovte at fødeavdelingen min i Kristiansund skulle bestå. Det gjorde den ikke Jonas, fikk du med deg det? Du skrev i Hurdalsplattformen at den skulle bestå, husker du ikke det? Den er stengt, og nå må vi kystkvinner reise enda lengre. 

Uten lokal fødeavdeling 

Heldigvis har vi god dekning med beredskapsjordmødre og følgetjeneste på kysten. Helt til 1. januar 2023, i alle fall. Helseforetaket har sendt sine ansatte SMS om at de halverer beredskapstillegget til jordmødrene. Hva tror du ble konsekvensen av dette, Jonas? Jo, jordmødrene sa opp, så klart. Så hvor står vi nå? Vi står uten lokal fødeavdeling og uten beredskap og følgejordmor. 

Men herre Gud, da, er det vanskelig å sitte på tronen i Oslo og forstå vår fortvilelse? Og du vet like godt som meg at dette ikke bare gjelder oss på Nordmøre. De er like fortvila i Nord, på Helgeland og midt i Oslo for den saks skyld. Sykehusene blir fullere og fullere, Jonas, men du fortsetter å legge ned, du fortsetter å øke presset der det allerede er krise. 

Ikke sikkert jeg når fram  tide

Jeg vet ikke mye om deg, Jonas, bortsett fra at du skal lede dette landet. Men når det er din tur til å bli bestefar, om du ikke allerede har blitt det, så håper jeg ditt barnebarn får en trygg start på livet. Gjør ikke du også det? Jeg håper også at mitt barn, når den tid kommer, får en trygg start. Men det er ikke lengre gitt at det vil bli slik. For min del er det ikke en gang sikkert jeg når fram til sykehuset i tide, om noe akutt skulle oppstå. Ville du følt det var trygt å være tre timer unna sykehuset, inkludert ferge, om du plutselig trengte øyeblikkelig helsehjelp? Om det sto om liv? Nei. Det synes ikke jeg heller. 

Liv eller død

I en fødsel, om noe går galt, står det ofte om liv eller død. Men du og din regjering står bare og nikker, når det blir sagt til oss at det er trygt å reise disse timene. Disse fagfolkene dere alltid viser til, som mener sammenslåtte avdelinger gir bedre kvalitet og de som påstår reisevei ikke er forbudet med risiko, hvem er de? Alle fagfolkene, alle jordmødrene jeg snakker med river seg i håret av fortvilelse. De er utslitte, de får ikke gitt den helhetlige omsorgen de er opplært til å gi. Og de mener stikk motsatt av det «fagfolkene» deres. Føde- og barselomsorgen er på bristepunktet, Jonas, det er helt fullstendig krise over hele landet. Og du kan gjøre noe med det! Skal du fortsette i styre med hørselsvern? Overse de mange, mange tusenkvinnene som roper og gråter? Eller skal du lytte, og handle, redde fødselsomsorgen fra å bli katastrofal? Du er valgt av folket, Jonas, det er på tide at du lytter til oss.

 Invester litt i kvinnehelse

Her er min idé, bare en liten tanke: Styrk og bevar fødeavdelingene, ikke legg ned. Slutt å kutte i alle områder på føde- og barselomsorgen. Skap et miljø jordmødre ønsker å arbeide i, så slipper du bemanningsmangel. Invester litt i kvinnehelse, i fødselsomsorgen, så slipper du en milliardutgift på svangerskapsdepresjon og alle mulige ting som kan forebygges med en bedre fødsels- og barselomsorg.

Hva synes du, Jonas? Er du med? 

Les også

Følgetjeneste redder liv

Les også

Nok et styremøte som står til stryk