Noen synes det blir enklest og tryggest å velge sammen med venner, eller høre mest på foreldre, eller bare utsette yrkesvalget ved å velge studiespesialiserende.

Men husk: Å velge en utdanning som lenker deg til et skrivebord har sin pris. Noen kan bli «koko og ulykkelig» av å bare sitte bak et skrivebord hele dagen.

Emil i Lønneberget, som du kan se på nrk.no, er det motsatte av en skrivebordstype. Hvis du er litt som Emil, altså selvstendig, oppfinnsom, praktisk – og ikke minst – glad i snekkerbua, vil jeg råde deg til å ta ditt eget valg. Liker du å jobbe både med hendene og hodet er nemlig snekker et perfekt yrke.

Gullbilletten

Noen vil mene at yrkesfag og snekkeryrket ikke er fint eller bra nok, men du må ikke høre på alt det sprøytet som sies om yrkesfag. Yrkesfag er gullbilletten inn i arbeidsmarkedet, fordi i årene fremover er det fagarbeideren og yrkesfag som Norge trenger. NHO har beregnet at vi kommer til å mangle hele 90.000 fagarbeidere.

Snekker er et fremtidsyrke fordi folk vil ha kvalitet, de vil ha ekte ting laget av ekte mennesker laget på en bærekraftig måte. Alle er enige om at vi går mot et grønt skifte. En del av dette skiftet er at folk vil bytte ut det masseproduserte av plast med det kortreiste og kvalitetsmessige av tre. Som magasinet Elle skrev nylig: «Håndverk er viktigere enn noen gang.»

Må være nøyaktig

Men yrket er ikke for alle. Som møbel- eller trevaresnekker må du være nøyaktig, fordi alle mål går på millimeteren. Du bør være kreativ og praktisk, og ha estetisk sans. Du bør like å skape noe med hendene, samt tegne og konstruere produkter. Du bør også kunne planlegge og organisere ditt eget arbeid. Og å være litt rampete, som Emil, er ikke så dumt. De færreste rampestreker kommer jo fra onde hensikter, men er heller et uttrykk for skapertrang og -glede som gikk litt langt.

Snekkeryrket gir dessuten uante muligheter til spesialisering. Tenk, du kan få være med på å restaurere et vikingskip, eller du kan lage en utsøkt designsofa. Og yrket gir deg frihet fordi du kan jobbe hvor som helst i landet. Bare gå inn på finn.no og sjekk selv. Snekkere trengs over alt, og alt tyder på at vi i fremtiden vil trenge flere dyktige snekkere.

Så er det noe mer. Mange som jobber som snekker opplever at konsentrasjonen i arbeidet blir et godt fristed, slik det er for Emil i snekkerbua når han kan vie seg til tollekniven og trefigurene. Du må nok legge de aller verste rampestrekene på hylla, men er du litt lik Emil tror jeg at du kan finne lykken i et liv som snekker.