Er demokratiet på vei ut?

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er enkelt å være kritisk og nedlatende i forhold til det som foregår i USA akkurat nå, men hvor mange av oss leer et øyenbryn i forhold til det som har skjedd i Norge det siste året?

Lover og forskrifter er endret i rekordfart, gjerne med et par dagers mulighet til å komme med høringssvar. I mars 2020 hadde vi de mest inngripende endringer i lovverket vårt siden krigen, hvor med nød og neppe noen få jurister i landet vårt sørget for at disse endringene ikke ble vedtatt for all fremtid (solnedgangsklausul).

Her er noen spørsmål jeg har stilt meg det siste året:

Hvor mange i befolkningen har fått med seg de store endringene gjort i vårt lovverk?

Hvorfor er det kun frist på dager for å kunne sende inn høringssvar på meget viktige endringer i Norges lover, og er befolkningen klar over dette?

Hvorfor skal koronakommisjonen kunne hemmeligholde informasjon i 60 år?

Hanne Iren Dahlen

Hvorfor skyller det en sensurbølge over verden (her snakker jeg ikke om Trump) hvor seriøse stemmer som stiller kritiske spørsmål om og til sine styresmakter knebles?

Hva skjer med demokratiet i krisetid, og hvem verner det?

Hvorfor skal koronakommisjonen kunne hemmeligholde informasjon i 60 år?

Hvor mye overvåkning er vi villige til å slippe inn i livene våre?

Hvorfor har selskapene som produserer vaksinene som nå skal nyttes på hele verdens befolkning, ingen krav til å måtte betale erstatning om det oppstår bieffekter ved vaksinering?

Hvordan kan vi, i et demokrati, innføre vaksinepass?

Hvordan kan vi, i et demokrati, innføre portforbud?

Hvorfor har media vært fylt til randen med fryktpropaganda siste år?

Er demokratiet på vei ut og teknokratiet på vei inn (om ikke vi allerede lever i et teknokrati)?

En del av disse spørsmålene burde det vært rimelig interessant for journalister å se nøyere på, da det er veldig interessant for den norske befolkning. Men, hvor er journalistene, hvor er media?

Demokratiet er ikke en fast struktur; det må vernes om og passes på, det formes og omformes. Hvem har ansvar for demokratiet? Jo, vi, befolkningen. Hva er demokratiet uten befolkningen? Under Nürnbergprosessene etter 2. verdenskrig ble det slått fast at de som «bare» følger ordre også er ansvarlige for sine handlinger og derfor også for utfallet. Det er farlig å bli for komfortable med at andre har styringa og makta, og dessuten er det vel egentlig en illusjon. Det er folket som har makta og er beslutningstakerne.

Så tenk gjennom hva slags verden du ønsker for deg og dine, ikke bare akkurat nå, men i årene som kommer. Det er du som bestemmer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken