Gå til sidens hovedinnhold

Equinor, OKEA, Shell, Wintershall Dea, Norsea Vestbase, Linjebygg og Oss-nor: – Arbeidsplassene må reddes nå

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I koronakrisen må vi samarbeide for å redde alle de arbeidsplassene vi kan. Med enkle grep kan regjeringen redde titusener av arbeidsplasser i oljenæringen. Men det haster.

Det er krise i Norge. Ikke siden før krigen har det vært så mange arbeidsledige, og staten bruker hver måned mange milliarder kroner på å forsøke å redde arbeidsplasser. Svært mange deler av norsk næringsliv sliter, og det er iverksatt mange tiltak. Men mer må til.

Investeringer kan halveres

Olje- og gassnæringen er en av Norges viktigste næringer. Den gir arbeid til 225.000 mennesker, og er en del av grunnmuren til den norske velferdsstaten. Men også den rammes av koronakrisen. En studie fra Rystad Energy tyder på at dersom det ikke raskt tas grep kan investeringene halveres frem mot 2022. Titusener av arbeidsplasser er i fare og det kan forsterke krisen vi nå står oppe i.

Oljenæringen investerte 177 milliarder kroner i 2019. Et stort fall i investeringer vil ramme norsk økonomi og leverandørindustrien spesielt hardt. Dette får enorme konsekvenser gjennom tapte arbeidsplasser, ikke bare i olje- og gassindustrien, men også i verdikjedene tilknyttet denne næringen. Det treffer leverandører innen drift, vedlikehold og utbygging, service-industri, teknologiselskap og maritim virksomhet langs hele kysten.

Dette er også viktig for Norskehavet, og mange arbeidsplasser i Møre og Romsdal og Trøndelag, knyttet til både produksjon og varer og tjenester fra regionale leverandører.

Senest nå i april ble det gjort lovende funn i Norskehavet, som understreker det Oljedirektoratet har sagt mange ganger- det finnes mer ressurser som kan bidra til ytterligere fremtidig aktivitet i regionen.

Gryteklar løsning

Det er ikke kontantstøtte næringen ber om. Et forslag er allerede presentert for å redde arbeidsplasser og opprettholde aktiviteten i olje- og gassindustrien. Forslaget har støtte fra både fagforeningene og næringslivet.

Forslaget vi ber regjeringen raskt vurdere går ut på at næringen midlertidig og tidsavgrenset får utsatt noen av skatteinnbetalingene gjennom direkte utgiftsføring. Det vil frigjøre kapital som kan nyttes til å gjennomføre konkurransedyktige prosjekter og sikre arbeidsplasser i hele verdikjeden fra operatørene til leverandørindustrien og maritim næring i Norge.

Den utsatte skatten blir betalt senere, med renter. Forslaget koster derfor staten og fellesskapet ingenting, men vil kunne sikre aktivitet og arbeidsplasser når vi trenger det som mest.

Det haster

Koronakrisen gjør at vi har den største arbeidsledigheten siden før krigen. Godt over 300.000 er arbeidsledige. For olje- og gassnæringen går utviklingen fort. Arbeidsplasser som kan reddes i dag kan være borte om noen uker. For hver dag som går blir det mer usikkerhet for bedrifter, medarbeidere og deres familier, både i Trondheim, Kristiansund, Molde, Ulstein, Orkanger, Stjørdal og mange andre steder.

Vi ber om at regjeringen handler nå.

Kommentarer til denne saken