Equinor har fra natt til onsdag hevet beredskapen på alle sine anlegg i Norge. Det samme gjør flere andre olje- og gasselskaper.
Sikkerhetsoppgraderingen kommer etter at Petroleumstilsynet sendte ut en melding mandag om å utvise årvåkenhet. Det var NRK som omtalte beredskapshevingen først.
– Det betyr at vi innfører ytterligere sikkerhetstiltak på kontorsteder, offshoreinstallasjoner, landanlegg, forsyningsbaser, helikopterbaser og fartøy i Norge, sier pressetalsmann Eskil Eriksen til NTB.

Forsvarsforsker refser Norges beredskap
Vil ikke utdype tiltak
Han vil ikke gå nærmere inn på hva slags sikkerhetstiltak det gjelder eller omfanget av tiltakene.
– Ettersom dette gjelder hensynet til sikkerheten og effekt av tiltak, ønsker vi ikke å gå mer i detalj om hva sikkerhetstiltakene består i. Vi følger utviklingen tett, og har løpende dialog med myndighetene. Det dreier seg om politiet og andre sikkerhetsmyndigheter, sier han.
Ifølge NRK er det etablert et eget beredskapsteam på prosessanlegget for gass på Kollsnes i Øygarden. Denne enheten består av lokal ledelse og tillitsvalgte, som daglig holder møter for å følge situasjonen. På Equinors oljeraffineri på Mongstad er det også plassert ut vakter.
Tirsdag ble det kjent at det har oppstått lekkasjer på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 som er bygd for å frakte gass mellom Russland og Tyskland.
Mandag ble det registrert to eksplosjoner i Østersjøen utenfor den danske øya Bornholm, hvorpå begge rørledningene begynte å lekke. I alt er det oppdaget tre lekkasjer. Eksperter mener at eksplosjonene ikke kan skyldes jordskjelv.
Det har også blitt observert droner ved norske installasjoner i Nordsjøen den siste tiden.
Flere følger etter
Alle medlemsbedriftene i Offshore Norge har også besluttet å heve sikkerhetsnivået ved helikopterterminaler og forsyningsbaser, skriver Dagens Næringsliv.
Vår Energi og Aker BP er blant dem som nå skjerper beredskapen.
– Vi gjør det som følge av den seneste tidens droneobservasjoner og Nord Stream-hendelser, sier pressetalsperson Ole Johan Faret i Aker BP.
Han ønsker ikke å gå konkret inn på tiltak, men sier det handler om «økt årvåkenhet og beredskap».
Vår Energi, et annet av de store oljeselskapene på norsk sokkel, hever også beredskapen.
– Vår Energi har operert med økt sikkerhetsnivå siden Russlands invasjon av Ukraina i februar og innfører nå ytterligere tiltak på bakgrunn av hendelsen i Østersjøen, skriver kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff i Vår Energi i en epost til E24.

Gasslekkasjer i Østersjøen skaper stor bekymring: Equinor vil ikke kommentere sikkerhetsvurderinger på Tjeldbergodden
– Ingen spesifikk trussel mot norsk sokkel
Statsminister Jonas Gahr Støre sier det ikke er fremsatt konkrete trusler mot olje- og gassanlegg på norsk sokkel, men Nato følger situasjonen.
– Jeg har tatt kontakt med Nato og har orientert om situasjonen, sier Støre til NTB.
Han understreker at myndighetene i samarbeid med selskapene har høy beredskap på norsk sokkel.
– De selskapene som driver dette, har ansvaret for sikkerheten i samarbeid med nasjonale myndigheter. Nå har vi forsterket dette samarbeidet gjennom politiet, som også kan hente hjelp fra Forsvaret, med vakthold, å følge med på havet og i lufta, sier statsministeren.
Spør ikke om hjelp
I likhet med Danmark og Sverige har Støre vært i kontakt med både Nato og EU om situasjonen, men det har så langt ikke vært aktuelt å spørre om hjelp.
– Nei, vi har ikke sett behov for det. Vi har ikke informasjon om noen spesifikk trussel mot Norge, la oss understreke det, sier Støre.
Han sier både norske myndigheter og Nato selvsagt følger situasjonen nøye.