En utstrakt hånd – i feil retning?

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Stig Anders Ohrvik og Linda Dalseg Høvik, Nordmørslista, har i nettutgaven av Tidens Krav 15.10.2020 et innlegg under tittelen «Men lillefingeren min får du aldri». Der kommenterer de en del nyhetsoppslag omkring helseforetakets styremøte dagen før.

Direktør Øyvind Bakke i Helse Møre og Romsdal hadde før styremøtet foreslått en lang rekke av helsetjenester inn i SNR Kristiansund, ut over det som var planlagt for det opprinnelige DMS der. Denne utstrakte hånden fra helseforetaket har bystyret i Kristiansund grepet, etter at de tidlig i fjor hadde avbrutt samarbeidet. Kristiansund kommune samarbeider nå med helseforetaket for et best mulig innhold i sykehuset der, etter at det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal på Hjelset står klar til bruk. Slik kan kommunen ta vare på arbeidsplassene, og om mulig kopiere Nordfjordeid, som hadde like mange ansatte etter at føde og akutt var lagt ned. I så fall slipper man å kompensere for tapte arbeidsplasser.

Dette er en løsning som forhåpentligvis applauderes av de fleste, tydeligvis også av styreleder Ingve Theodorsen. Direktør Bakke har presisert at det verken skal etableres akutt beredskap, doble vaktlag for leger, eller døgnkontinuerlig turnus i Kristiansund, slik det vil være på akuttsjukehuset på Hjelset. Og det skal ikke fjernes noe tilbud fra SNR Hjelset.

Har integritet

I Kristiansund er agendaen å bevare føde, akutt og døgnkontinuerlig drift. Dette er styreleder Theodorsen fullt klar over, og sa derfor «det er viktig å presisere at vi er lojal mot det som er beslutningen og at dette ikke blir lillefingeren som gjør at noen tar hele hånda». At noen fastslår at eksisterende vedtak gjelder og forholder seg lojale til sine eiere, får Nordmørslista nærmest automatisk til åpent å erklære mistillit. Det må vel sees på som en tillitserklæring, og bevis på at styrelederen fortsatt har sin integritet i behold.

Nordmørslista kommenterer også et annet nyhetsoppslag, der Johan Arnt Vatnan, leder av prosjektstyret for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal, forklarte at man fortsatt ligger 200 mill. over styringsrammen for SNR, og beskrev det som at man nå jobber i oppoverbakke. Nordmørslista mener den eneste muligheten å komme opp motbakken er å samarbeide med Nordmøre. Det er ikke forklart hvordan dette samarbeidet, som stort sett går ut på at helseforetaket stadig putter inn nye tilbud til Kristiansund, vil redusere byggekostnadene ved det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal på Hjelset. Har Nordmørslista tenkt seg en annen løsning enn det direktør Bakke presiserer?

Innrømmelse

I tillegg til at Nordmørslita er bekymret for byggekostnadene ved det nye felles akuttsykehuset på Hjelset, er de også bekymret for de store økonomiske tapene som påføres det lokale helseforetaket via pasientlekkasjene til andre helseforetak. At Nordmørslista knytter disse kostnadene til SNR må bero på en misforståelse, eller mener de at det planlagte fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal er årsaken? Det er i så fall en svært direkte innrømmelse om at det faktisk er den skammelige uetiske aksjonen for misbruk av fritt sykehusvalg for å skade økonomien til eget helseforetak de mener er årsaken til pasientlekkasjene.

Denne aksjonen, med bruk av fritt sykehusvalg for å påføre helseforetaket ekstra kostnader for å stoppe SNR, har også ordførerne på Nordmøre kastet seg på. Det frøet ordførerne sådde for snart to år siden, da de oppfordret innbyggerne på Nordmøre om å benytte fritt sykehusvalg, har virkelig slått rot, og direktør Bakke anslår nå at pasientlekkasjene utgjør 50 mill. årlig, eller omlag 50 årsverk. Dette går selvsagt ut over helsetilbudet, og rammer også tilbudet til barn og fødende.

Nordmørslista mener den eneste måten å tette denne lekkasjen på er å videreføre flere tjenester i Kristiansund. At det er uaktuelt å benytte seg av det nye fellessykehuset på Hjelset synes klart ut fra markedsundersøkelsen Tidens Krav bestilte, der avisen konkludert at «Bare 8% vil velge Hjelset». Den forklaringen Nordmørslista selv gir, om avstander til Trondheim og Ålesund, blir bare pinlig. Ifølge Google Maps tar det 2t 50min fra sykehuset i Kristiansund til Ålesund med ferge over Romsdalsfjorden, og 3t 19min til Trondheim med ferge Halsa-Kanestraum. Til det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal på Hjelset tar det langs dagens vei 49 min. Formannskapet i Kristiansund ville tidligere ikke støtte en oppfordring om at Statens Vegvesen burde prioritere opprusting av denne veien til fellessykehuset. Faktisk vil store deler av Nordmøre få kortere reisetid til det nye fellessykehuset på Hjelset enn til sykehuset i Kristiansund. Om det er kvaliteten og det differensierte tilbudet av helsetjenestene som gjør at man i dag velger å dra til St. Olav, så vil en opprettholdelse av dagens tilbud i Kristiansund ikke endre på noe som helst.

Vil få konsekvenser

Det kan i denne sammenheng være betimelig å se på svaret direktør Bakke ga Tidens Krav da avisen spurte om følgende: «Hvor mange arbeidsplasser vil det være i SNR Kristiansund dersom forslaget blir vedtatt?» Direktør Bakke svarte: «Det viktigste for HMR har nå vært å justere innholdet i SNR Kristiansund. Tiden framover gjennom videreutvikling av tilbudene og organisasjonen som helhet i Nordmøre og Romsdal vil gi svar på dette spørsmålet. For å sikre mest flest mulig arbeidsplasser, vil det også være viktig å sikre størst mulig oppslutning blant innbyggerne for pasienttilbudet i Nordmøre og Romsdal. Med det mener jeg at vi må tilstrebe at færrest mulig av våre pasienter drar til St. Olavs hospital for tilbud det kan få internt i vårt foretak.»

I klartekst sier direktør Bakke at hvis pasientene ikke benytter seg av tilbud de kan få internt i HMR, så vil det få konsekvenser for antall ansatte ved SNR. I så måte peker den utstrakte hånden fra Nordmørslista for å tette pasientlekkasjene i feil retning. Det vil verken bli forstått eller akseptert at de kostnadene som med skadefryd blir påført helseforetaket, blir belastet andre enn de som forårsaker disse kostnadene. Vi husker fortsatt den utstrakte hånden tidligere ordfører Øyen i Kristiansund tilbød da han ville flytte Nye Molde Sykehus på Eikrem nærmere Kristiansund, og satte spaden i jorda på Krifast.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken