Gå til sidens hovedinnhold

En skole som bryr seg

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For Høyre er det selvsagt at elevene skal møte opp på skolen. Der venstresiden vil ha leksefri skole, skolemat og andre ting som høres hyggelig ut, så vil vi heller prioritere gode lærere og en skole som bryr seg!

Livet har jo en tendens til å gi deg en på trynet av og til, og gjerne litt ekstra hardt i tenåra. Men man rekker liksom ikke hånda opp i været og sier høyt at man trenger en hjelpende hånd. Ungdomstida innebærer mange valg som skal tas, ofte mye som er usikkert og mange brikker som skal falle på plass. For noen av oss kan det bli litt heftig, og alle tiltak som kan bidra til at læreren legger merke til at eleven snubler litt er for oss helt nødvendige tiltak.

Altfor mange elever dropper ut av videregående skole. Hva er det eleven trenger for å bli værende i klasserommet? Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon ønsker en skole uten lekse, de vil fjerne massevis av karakterer, og sponse gratis skolemat til alle. Det høres så fint og flott ut, men spørsmålet er om det er realistisk, og om det virkelig er det eleven trenger for å få seg ei utdanning. Når altfor mange elever ikke fullfører skolen, er det ikke masseprodusert, vassen kjøttdeig man trenger i klasserommet. Det er bedre og flere lærere, flere helsesøstre, flere rådgivere og det er faktisk behov for et krav om oppmøte. Det har vi sørget for i regjering, og det skal vi jobbe videre med om vi kommer på fylkestinget.

Å kalle fraværsgrensa for en straff blir villedende argumentasjon. For det første har fraværsgrensa fungert, flere elever sitter i klasserommet nå enn før. Fraværsgrensa gjør at elever som sliter blir sett raskere, for nå må fravær begrunnes. I de tilfeller der det er utfordringer utover normal sykdom, blir det altså oppdaget umiddelbart. Slik kan vi hjelpe flere gjennom skoleløpet, og slik kan læreren og skolen iverksette hjelpende tiltak. Det forutsetter selvfølgelig at skolen har en verktøykasse klar for å bistå eleven, og her kan de videregående skolene i Møre og Romsdal bli enda bedre. Fraværsgrensen stiller også krav til elevene. Å sette krav er omsorg, men samtidig har vi faktisk valgt å motta gratis utdanning, og da er det faktisk vår plikt som elever å bruke det tilbudet slik det er tiltenkt.

AUF Møre og Romsdal har uttalt at de vil ha en fraværsgrense, men ikke slik den er i dag. Da må vi spørre AUF hva de eventuelt vil endre eller iverksette i sitt forslag. Vårt standpunkt er at vi skal fortsette å hjelpe elevene gjennom studieløpet – det skal vi klare i form av å ruste skolene med rådgivere, helsesøster og hjelpetiltak. Så helt til slutt. Når vi nå skal ut i skoledebatter kan vi da regne med at AUF vil på nytt vil male et bilde av Høyre som et parti som jobber mot elevene? I 2017 kom AUF med løgn på løgn når de sa til elevene at Arbeiderpartiet var mot fraværsgrensen, selv om de stemte for.

Kommentarer til denne saken