En latter det er vanskelig å forstå

Carl Johansen, førstekandidat for MDG i Møre og Romsdal, under demonstrasjon mot giftdeponi i Rausand.

Carl Johansen, førstekandidat for MDG i Møre og Romsdal, under demonstrasjon mot giftdeponi i Rausand. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Frps Frank Sve ler av tanken på å ta ansvar for sine egne handlinger, som det å fly, og kaller det «klimahysteri» at Norge skal ta sin del av det globale ansvaret. Det syns vi i MDG er vanskelig å forstå.

Sve hevder Norges innsats er ubetydelig sammenliknet med «store» land som Kina og India. Det han ikke har skjønt, er at vi forbruker langt mer av jordas ressurser per person. Hver nordmann slipper ut 5 ganger så mye CO₂ som en inder, og skulle alle i verden forbrukt like mye som oss, ville vi trengt 3, 5 jordkloder.

Vi flyr nær fire ganger mer innenriks enn svenskene, som også bor i et langstrakt land med kaldt klima, og innenlandsrutene mellom Oslo og Trondheim, Bergen og Stavanger er tre av Europas mest trafikkerte flystrekninger. Sve svarer at å påpeke dette er «greinalaust».

Sve sier at de som bruker et gode, skal betale for det. Men han mener kun de som reiser med sykkel og kollektivt, ikke de som belaster naturen og klimaet med å kjøre bil eller fly. Frp ser naturen som en gratisressurs, og havene og atmosfæren som en gigantisk søppelbøtte hvor vi kan dumpe all «dritten vår». Det er ikke rart den sittende regjeringen øker klimagassutslippene.

Når det gjelder cruise, som Sve er en stor tilhenger av, er cruisenæringen i dag den minst bærekraftige formen for turisme som finnes, som kombinerer lange flyreiser og bruk av den skitneste formen for drivstoff. Cruisenæringen tilfører Møre og Romsdal store mengder forurensing, men fører i liten grad til lokal verdiskaping. Alt dette vil MDG endre, ved å avvikle fossilbasert cruisetrafikk innen 2025, innføre turistskatt for cruiseskip, og å satse massivt på å utvikle det store potensialet for bærekraftig turisme i fylket.

Sve later til å tro at hvis vi stiller strenge krav, vil cruiseturistene forsvinne. Det motsatte vil skje: Møre og Romsdal vil bli en enda mer attraktiv destinasjon, og vi vil bidra til å gjøre verdens skitneste turistnæring mye mer klima- og miljøvennlig.

Sve hevder videre at «Utan olje- og gassindustrien her i landet, hadde vårt land ikkje hatt den velstanden som gjer oss til eit av verdas beste land å bu i.» Sverige, Finland og Danmark er også på toppen av lista over verdens beste land å bo i – uten olje. Frp må slutte å snakke ned Norges muligheter til å leve av annet enn den oljen vi har vært så heldige å sitte på, men som nå ikke lenger er bærekraftig, og som kommer til å bli veldig ulønnsom når vi skal over i det grønne skiftet.

Sve har rett i at Norge på flere områder, som overgjødsling fra landbruket og krav til mindre svevestøv, har tatt gode grep. Men hvor var Frp da miljøbevegelsen kjempet igjennom disse reguleringene? Partiet ropte opp om «miljøhysteri», og stemte imot alt sammen. Historien gjentar seg.

Selv har jeg kjent på det jeg vil kalle klimaansvar – altså ikke skam men ansvar – i 20 år, og Sves hånlatter er vanskelig for meg å forstå. Det er mulig Sve mener han snakker godt til kjernevelgerne sine ved å le av hver enkelt sitt ansvar for verden. Jeg håper og tror han tar feil i den vurderingen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken