Flyttet fra byen for over 40 år siden, men byen vil alltid være i mitt hjerte og er stolt over å være nordmøring. Ja, jeg har sågar tatt med min avdeling på jobben opp på seminar her for at de skulle få se hvor vakkert det er her. Det var en uforglemmelig opplevelse som de snakker om ofte. Bypatriot vil jeg være så lenge jeg lever. Det er en utrolig vakker by med en fantastisk havn. Det har vært en tøff tid i mange år for byen med manglende støtte fra statlige myndigheter som har medført store skjevfordelinger ift de andre byene i fylket og et famøst sykehusvedtak gjorde ikke saken bedre og som har skapt raseri i vår region. Heia Bunadsgerilajen.

Fylkeskommunen har nå endelig begynt å rette blikket mot byen og vi ser at de er villige til å satse. Full støtte til Campus og ny opera. Det er heldigvis noen lysglimt i tunellen. Her skal kommunen ha skryt for å stå på for å realisere Campus og Normoria uten nødvendige tidsforsinkelser. Muligens har det gått bekostning av andre prosjekter, men det må vi tåle - vi snakker byutvikling på høyt nivå.

Ser vi på Bodø som også ble fullstendig bombet under krigen og gjenoppbygd på samme tid som Kristiansund er det slående likheter med vår by. Bodø er derfor veldig lik Kristiansund i byggestil, du kan få en følelse av å spasere i Kristiansund når du går i Bodøs gater. Imidlertid har de greid å få til en helt annen utvikling mot havna/sjøen og flere flotte signalbygg er kommet og har gitt byen et særpreg med ny arkitektur mot havna og sjøen og beholdt den gamle bebyggelsen litt bak byen. Noe må de ha gjort riktig som har greid å utvikle byen til hva den er i dag. En vellykket kombinasjon av å ta vare på eldre bebyggelse med ny arkitektur.

I vår by gremmes jeg spesielt over:

Rådhusplassen - du bør ikke være mørkredd. Går du over plassen en mørk kveld er det lite trivelig. Ja, nesten skummelt. Hvorfor ikke lyssette den?. Få inn en arkitekt som kan lys.

Rådhuset tidl Jonas Eriksen gården – oppussingen ble fin den, men hvorfor er det ikke satt lys bak på strekene (tidsangivelsene) og viserne på klokka. Du kan knapt se hvor mye klokka er på kvelden. Se på skiltet som henger på helsehuset med teksten Campus, der er det gjort på en forbilledlig måte.

På samme vegg som klokka, henger også byvåpenet. Hvorfor er ikke det lyssatt. Vises knapt etter mørkets frembrudd.

Hollywoodskiltet – Hvem fant på at man skulle sage ned sitkagranen bak skiltet. I dagslys kan du knapt få øye på det. Hvorfor ble ikke sitkagranen som står til venstre for skiltet tatt i stedet, der er det mye å ta av. Selvfølgelig skulle trærne bak skiltet ikke vært tatt. Her har noen vært bevisstløse i gjerningsøyeblikket og ikke sett konsekvensen av hva de har gjort.

Kirkelandet kirke - En utrolig vakker bygning som var langt forut for sin tid i byggestil. Den er lite promotert. Den er verdt et besøk. Hvorfor ikke promotere den som Atlanterhavskatedralen – det fenger og skaper nysgjerrighet. Tromsø har sin Ishavskatedral, vi har Atlanterhavskatedralen.

Nordholmen - Hva skjer her- det er så vederstyggelig stygt at jeg blir grinete av og se på den. Ligger midt i innseilinga til byen fra nordsundet. Litt av et velkomstsyn for nye besøkende, de må jo lure på hva som skjer her i byen når slikt kan få stå år etter år. Her burde kommunen pålagt riving av bygningsmassen. Det vil likevel være atskillig penere med en flat holme enn det som er der i dag.

Tahitibrygga - Der er det vel noe på gang som kan resultere i riving eller istandsetting, Den ligger jo midt i innseilinga til byen fra Sørsundet. Ikke noe vakkert syn den heller. Vi får håpe at eierne får rivningstillatelse. Turistene som kommer med sundbåten til innlandet må bli forskrekket over det de ser.

Gravstedet på Goma – et fryktelig syn som lider av manglende vedlikehold. Det er det eldste gravstedet i byen, med jord som er skipet langt fra. Det er jo en historie i seg selv, men forstår godt at man ikke vil gjøre noe for å promotere det. Det ser jo ikke ut.

I den senere tid:

Brannstasjon – Plasseres bortgjemt under en bro og midt i et boligfelt. At det går an?? En brannstasjon skal være synlig og ose av trygghet.

Campus – Hvor ble det av signalbygget?. Hvor sidrompa går det an å bli. Rett blikket mot Bodø og se hva de har fått til av signalbygg mot havna.

Normoria – Kulturhuset i Kristiansund (operaen) – Hvor ble det av signalbygget. Siste utkast ligner på Volvoforhandler Isberg’s bygg på Hasle i Oslo. Hva er hensikten med å fremheve Langveien skole – ikke det vakreste det heller. Går det an å bli så kjedelig. Bygget skulle selvfølgelig vært plassert på Kirketomta. Jeg forstår meg ikke på de folkevalgte som gikk inn for Kongens plass. Kan se ut som man ikke lenger lytter til folket, men er mer opphengt i sitt eget ego. Det eneste som er bra er navnet: Normoria.

Det er flere bygg, spesielt sjøsiden på Gomasiden etter Nordsundbrua som kommunen bør kunne se nærmere på. Det tar for lang tid å vente til byutviklingen på Goma, den er milevis langt unna.

Er det bare meg som gremmes, eller er det blitt slik at byens innbyggere har resignert og ikke bryr seg lengre?

Les også

– Byen er sulteforet på arkitektur