Vanligvis har FNs internasjonale dag for eldre blitt feiret i Folkets Hus i Kristiansund 1. oktober.

Å avlyse arrangementet virket altfor tungt, mente Bengt Eriksson. Han sitter i Eldrerådet i Kristiansund, som har brukt å stå bak dette arrangementet.

– Vi hadde egentlig tenkt å avlyse hele greia på grunn av koronaviruset. Så begynte vi å tenke ut av boksen, og da kom vi på dette med direktesending, sier Eriksson. Sendingen blir tilgjengelig på tk.no 1. oktober, og starter 17.00. Den varer i rundt halvannen time. Sendingen er åpen, slik at også de uten abonnement på nett kan få den med seg.

Musikk og underholdning

Det blir selvsagt musikk, og det er mange kjente navn på lista. Det er viktig at du skrur opp volumet på pc-en når du skal se sendingen. Det blir også allsang, så her kan man synge med den stemmen man har.

– Vi skal ha musikk og underholdning med de musikerne som spiller på eldredagen til vanlig. Geir Sakshaug, Tony Johnsen, Øivind Elg Elgenes og Svein Raaket blir med. Ordfører Kjell Neergaard kommer også innom en tur for å gi en hilsen, sier Eriksson.

Dette er første gang eldredagen skal feires over nettet, og Eriksson har forventninger.

– Vi har jo aldri gjort det før, men vi vil at dette skal bli et godt arrangement.

Ikke digital? Spør om hjelp

Eriksson har en liten oppfordring til de som ikke er digitale, om å be om hjelp, slik at også de kan få med seg sendingen.

– De som ikke er digitale kan spørre familie eller venner som kan hjelpe dem å koble opp. Spør en venn, rett og slett, sier han.

Direktesendingen arrangeres i samarbeid med Eldrerådet, Kristiansund kommune, Kristiansund Live/ Braatthallen og Tidens Krav. Det har blitt bevilget midler fra Den kulturelle spaserstokk til formålet, som er øremerkede kroner fra fylkeskommunen i Møre og Romsdal.

– Det er de som har gjort dette mulig. Sendingen skal tas opp av Kulturenheten og vises på eldreinstitusjoner også. Vil gjerne skryte av Hanne Tømmervåg fra Kristiansund Live, hun har gjort en flott jobb og har full kontroll, sier Eriksson.

Eldredagen 1. oktober

FN har markert den internasjonale dagen for eldre siden 1990.

Årets tema er knyttet rundt koronaviruset og FNs bærekraftsmål nummer 3 som handler om god helse og livskvalitet.

Innen 2050 vil en av seks være over 65 år. Derfor er det viktig for FN at det jobbes internasjonalt med god helse for eldre.

I det kommende tiåret vil det lanseres en kampanje som heter "tiåret for sunn aldring".

(Kilde FN.no)