Gå til sidens hovedinnhold

Sjekk hvilke baller Ronaldo anbefaler til fotballfesten

Artikkelen er over 7 år gammel

I dag starter festen! Her er middagen som passer aller best i sofaen foran TV-en under fotball-VM. Sjekk oppskriftene!

Norge kom seg ikke til fotball-VM, men norsk klippfisk er garantert på VM-menyen i Brasil.

Også sofagrisene her hjemme kan starte fotballfesten for an TV-en med en ekte norsk-brasiliansk rett: Bacalao!

Global delikatesse

Vi nordmenn har eksportert klippfisk til Brasil i snart 200 år. I fjor sendte Norge nesten 100.000 tonn klippfisk til resten av verden.

Fisken er en global delikatesse, men Brasil er – sammen med Portugal – verdens storforbrukere.

Han viser til at klippfisk inneholder mange viktige næringsstoffer.

Og kombinert med chilli i en sterk bacalao, får spillerne fart på beina, mener Loureiro.

Ronaldo-favoritt

Spillerne har også sine egne favoritter. Cristiano Ronaldo har alltid en spesialbestilling når han skal gi det lille ekstra på landslagssamling: «Bacalhau a brás», en lys form for bacalao med oliven og egg, som er klassisk husmannskost i Portugal.

Les også: Ronaldo tilbake for Portugal

For oss TV-seere passer det kanskje best med bacalao som tapas: «bolinhos de bacalhau», som rett og slett betyr bacalao-boller.

Perfekt kosemat foran skjermen mens sambafotballen ruller.

Enkelt og godt

Skal du ha fotballfest i stua, er det være å vite at klippfisk enkelt kan tilberedes til mange personer.

Blir det for tett mellom kampene er det heller ikke noe problem å lage bacalao dagen i forveien.

Mange synes faktisk smaken blir enda bedre når gryta har stått en stund.

Det eneste du må huske er å legge klippfisken i vann dagen i forveien. Så er du klar for kokkelering på ekte brasiliansk vis!

Bacalao (tradisjonell)

  • 800 gram ferdig utvannet klippfisk uten skinn og ben
  • 800 gram poteter
  • 2 store løk
  • 1 glass soltørkede tomater i olje
  • 1 rød søt paprika
  • 2 bokser hakkede tomater
  • 2 spiseskjeer tomatpuré
  • 2 - 3 hvitløksbåter, finhakket
  • 4 dl olivenolje
  • Kajennepepper eller chilipulver
  • Sort pepper etter smak

Framgangsmåte: Skjær klippfisk i biter, poteter i skiver, del opp soltørkede tomater, løk og paprika i ringer. Surr løk og paprika i rikelig med olivenolje.

Bland sammen tomater, tomatpure og hvitløk. Ha halvparten av oljen i en kjele. Legg fisk, poteter og grønnsaker lagvis. Dryss ørlite kajennepepper på fiskebitene.

Fordel tomatblandingen som et lag midt i gryten og på toppen. Hell over resten av oljen, og gjerne også en de av oljen fra de soltørkede tomatene.

La bacalaoen trekke under lokk og på svak varme i ca. 1 – 1,5 timer til potetskivene er ferdig kokt. Rist på kjelen av og til.

Bolinhos de bacalhau (tapasboller)

  • 250 gram klippfisk uten skinn og ben
  • 200 gram potet
  • 1/2 finhakket løk
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 eggeplommer
  • 2 piskede eggehviter
  • 2 spiseskjeer flat persille
  • Salt og pepper etter behov
  • Plje til frityrsteking

Framgangsmåte: For at bollene skal få riktig konsistens er det viktig at klippfisken rives i lange fibre og at massen blandes forsiktig for hånd, slik at fibrene beholdes.

Klippfisken vannes ut, gis et kort oppkok og rives i fibre. Potetene kokes, skrelles og moses. Bland revet fisk, most potet, finhakket løk, krydder, hvitløk og eggeplommer.

Rør i de piskede eggehvitene. Ha i salt og pepper, og bland massen godt - helst med hendene.

Bolinhos de Bacalhau formes med to spiseskjeer og friteres i rikelig med godt varm olje. Legges på kjøkkenpapir etter steking.

Bacalhau à Brás (Ronaldos favoritt)

  • 400 gram ferdig utvannet klippfisk uten skinn og ben
  • 600 gram poteter
  • 50 gram bacon eller pepperoni
  • 4 egg
  • 1 løk
  • 2 finhakkede hvitløksfedd
  • 1 dl olivenolje
  • Persille og sort oliven til pynt
  • Salt og pepper etter behov

Framgangsmåte: Den utvannede klippfisken tørkes før steking. Baconet eller pepperoni kuttes i tynne strimler. Potetene skrelles og kuttes i tynne strimler.

Stek potetene og løken i olje. Tilsett hvitløk, klippfisken og bacon/pepperoni og rør rundt. Ha eggene i til slutt og rør om.

Stek til du ser at fisken ferdig stekt. Smak til med salt og pepper. (ANB)

Kommentarer til denne saken