Gå til sidens hovedinnhold

Møbler og panel for framtida

Artikkelen er over 9 år gammel

Produktutviklere hos Talgø Møbelabrikk i Todalen prøver så godt de kan, å se hva som blir morgendagens møbeltrender.

Innredning og møblering av hjemmet er en sak for smaken. Men føringene for hva du kommer til å velge, er lagt lenge før du går inn i møbelbutikken.

– Hadde det bare vært så enkelt; at vi kunne se inn i glasskula, ler salgssjef Rune Moe hos Talgø Møbelfabrikk.

Flere ganger i året reiser han ut i verden for å besøke forskjellige møbelmesser. På vårparten blir det turer til Malaysia og Singapore. På høsten settes kursen for Shanghai.

Inspirasjonen og vyene fra utlandet ligger til grunn for utstillingen hjemme i gammelfabrikken og Storfossen, der Thora og Thore Talgø startet møbeleventyret for over hundre år siden.

Hjørnesteinsbedriftens opphavssted har i dag fått sin renessanse, og etter omfattende renovering både ut- og innvendig, fremstår Fossheim, som er det egentlige navnet, som et showroom på over tre hundre kvadrat.

Viser møbler, byggvarer og dører

– Hit inviterer vi jevnlig møbelforhandlere for å presentere og informere om nyheter. Også byggvarekjeder får et innblikk i hva våre to andre bedrifter, T-kompoment og MøreTre, kan tilby av byggvarer og trevirke. Snart inkluderer vi også utstilling av dører, etter at vi i mai tok over dørfabrikken Trenor fra Nordland, sier Rune Moe.

Messene i utlandet har utstillere fra hele verden som gir smakebiter fra forskjellige møbelkulturer.

– Det er en møysommelig prosess å velge ut varer som kan tenkes å selge godt i Norge, sier Moe.

Slike messebesøk fører gjerne til samarbeid hvis leverandøren er seriøs og prisen riktig.

– Det er hele tiden snakk om vurderinger. Med tanke på lang leveringstid og endringer som må gjøres for å spesialtilpasse møblene etter norske forhold og design, samt produsere produktene etter Talgø sine spesifikasjoner. Så må man spørre seg om møblene fortsatt er trendy og salgbare når de endelig kan stilles ut i vårt eget showroom. Dette er utfordrende, sier Moe.

Blandes mer

En stund fram i tid vil vi fortsatt se mye av det hvite og klassiske interiøret, de rene linjene.

– Men, når det er sagt, kan det virke som at en topplist på for eksempel et garderobeskap, også gir god respons. Litt «stash» gir kunden en følelse av merverdi.

– Stilene vil også gi mer rom for variasjon. Det mikses og blandes mer enn tidligere.

Mat og hyggelige sammenkomster er et stikkord for utformingen av for eksempel kommende spisestuemøblement.

– Her vektlegges komfort, og spesielt stolene blir større. Spisebordet er gjerne av type gammel furu, som før ble brukt i dører og i gamle båter, sier Moe.

Det blir spennende å se hva våre lokale møbelforhandlere og byggvarekjeder velger å presentere deg og meg i sine respektive varehus til høsten.